Друиди,  Изкуство,  История,  Келтски свят,  Символи

Какво е Трискел ?

взето от:

https://bg.warbletoncouncil.org/trisquel-2298

Трискел или трискеле, /Triskele/ е келтски геометричен символ образуван от три спирални рамена, които се съединяват в централна точка, кръг или триъгълник, конфигурирайки формата на спирала, той е подобен на свастиката или тетраскела, една от разликите е, че последните имат четири рамена, образуващи ъгли под 90º.

Три е най-свещеното число за келтската култура и представлява съвършенство и баланс.

Трискелионът е върховният символ на друидите според келтската култура и те са единствените, които можели да носят този свещен и магически символ. За тях той е бил символ на ученето, както миналото, настоящето и бъдещето. Той също така представлява баланса между тялото, ума и духа, началото и края, еволюцията и растежа, вечното учене и вечната еволюция.

Използвал се заради лечебната си способност, за заздравяване на рани и облекчаване на треска и следователно като талисман.

Според друидите първата спирала на трискела представлявала усещанията и сетивата, границите и способностите на тялото, втората спирала представлявала съзнанието и разума, пътя на идеите и мисълта, а третата спирала представлявала трудният път на душата, която се учи от света на духа и боговете.

Трискелите се откриват на много места. Този символ намираме в монетите, например в предримския град Ilíberis (Гранада), или като петроглифи издълбани върху камъните в някои райони на Испания, например в Галисия, Кантабрия, Астурия и Страната на баските. Трискелите са открити и като предримски символи и в различни райони на Страната на баските.

Ancient Celtic Symbols and Their Meanings • Cobalt Fairy
Гръцки Трискелион – снимка: https://ebooks.cobaltfairy.com/ancient-celtic-symbols-meanings/

Трискелион с три крака, а не със спирали, е гръцката форма на трискелиона, наречен Трискелион (τρισκέλιον). Той присъства на флага на остров Ман, и на знамето на Сицилия, с лице на медуза в центъра.

Isle Of Man Flag Stock Photo by ©tony4urban 1918968
Флаг на Остров Ман /Isle of Man/
Флаг на Сицилия /Sicily/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *