Български автори,  в България,  Келтски празници,  Ритуали,  Традиции,  Трако-Келтика

БЕЛТЕН 2022 – Келти в Долината на Тракийските Царе – 30.04.2022г., Мъглиж, стадион „Градски“

Уважаеми Приятели !

Тази година стартираме с първото ни мащабно събитие.

На стадион „Градски“ в Мъглиж на 30 април /събота/ от 11.00 до 16.00 часа ще направим келтски празник на открито заедно с Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и рокбандата на Иво Руев.

Входът на стадиона е 4.00 лв., за деца до 12 години – безплатно.

Организатори: Община – Мъглиж, СНЦ „Келтско наследство“ и СНЦ „Ценности“

Ето подробната програма на събитието:

БЕЛТЕН 2022 Келти в Долината на Тракийските Царе

Мъглиж, стадион „Градски“ 30 април 2022г., 11.00 – 16.00 часа

11.00  Начало.  

11.00-11.15  Официално откриване. Приветствие от Община Мъглиж  и Сдружение „Келтско наследство“. Презентация на келтската култура. Обявяване на програмата.

11.15-11.30  Встъпителна част от „Спектакъл Багатур“

11.30-12.30  Келтски игри и занимания на терен.

Ще разделим полето на стадиона по дължина /приблизително половината от площта/ на сектори “А“,“Б“,“В“,“Г“, в които ще има различни игри и събития. Отделно ще имаме сектор „Д“ – в частта извън полето, за да не повредим настилката на игралното поле.

В сектор А ще разположим „Келтска работилница“, където с помощта на художник Атанас Дончев всеки участник може да си изработи традиционен сувенир, свързан с келтската култура: да нарисува келтските символи върху хартия, картон или глина, да направи амулет „Паршел“, да изработи гривни от канап и др. Всеки изработен сувенир остава за участника.

На този терен ще има специална „къщичка“ където ще се дават „Съвети на Друид“.

В сектор Б ще играем на „Мързеливата пръчка“ /Lazy Stick/ и „Palms“. Ако участникът печели 3 пъти, получава награда –грамота и сувенир.

В сектор В ще играем на „Царевична дупка“/Corn Hole/ – отборна игра /ще се играят успоредно две игри/. Отборите победители ще получат награда –грамота за отбора и сувенир за всеки участник.

В сектор Г ще играем на Хагис /Haggis/ – хвърляне на торбичка от бъчва /2 опита/. Първите трима хвърлили най-далече получават награда – грамота и сувенир.

В сектор Д ще играем Caber Toss „Обръщане на дърво“ Първите трима хвърлили най-далече получават награда – грамота и сувенир.

За някои игри ще обособим отделни терени за възрастни и за деца.

12.30 -13.00 часа Музикална пауза. Изпълнение на рок състава на Иво Руев – Mr.69 & Mr.Flute. По време на музикалното изпълнение ще се направи ритуал „Келтски брак“ /Hand-Fasting/

13.00-14.00  Келтски игри и занимания на терен.

14.00 -14.30 часа Музикална пауза. Изпълнение на рок състава на Иво Руев – Mr.69 & Mr.Flute. По време на музикалното изпълнение ще се избере „Най-автентичният Келт и Келтка“

14.30-16.00   „Спектакъл Багатур“ –  ритуали, бойни умения на прабългари. В края на програмата – всеки желаещ може да се докосне до великата култура на нашите прабългарски предци.

15.40 – 16.00  Заключителен ритуал „Мейпол“ /Maypole/ за възрастни и деца.

16.00 край на празника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *