Български автори,  в чужбина,  Келтски празници,  Келтски свят,  Традиции

Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия

28.02.2022г., автор: Елена Исаева от https://m.peika.bg взето от:

https://m.peika.bg/statia/Kralski_mayski_den_v_Natsford_Angliya_l.a_i.115932.html

Благодарение на сложното си административно делене, Англия има няколко региона, всеки от които си има свой уникален дух, прекрасна атмосфера, богата история, празници и традиционни обичаи, които спазва и до днес, но някои от тях са всенародни и се честват по цялата територия на страната.

Един от тези празници е Кралският майски ден в Нътсфорд, Чешир,/Knutsford. Cheshire/, който обикновено всяка година се провежда в първата събота на месец май, като предизвестява настъпващото лято и който може да се сравни с древния келтски празник Белтан/Beltaine/.

Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
Снимка: pixabay.com

Празникът в днешният му вид за първи път е описан през 1864 г. Ежегодно в Нътсфорд пъстра процесия, водена от популярния Зелен Джак /The Green Jack/ преминава тържествено по улиците на Нътсфорд. Цветни пъстри красиви платформи, теглени от коне са в основната група на процесията. Съпроводени от оркестри, изпълнители на различни танци, Градският викач, носителя на меча и Церемониалмайстора на процесията. Мъже в бели ризи и с шапки, окичени с пъстри красиви цветя изпълняват селския танц Морис /Norris Bells Dance/.

Ентусиазирани деца се включват в групата на преминаващите, като се маскират в костюми на любими герои, като и в такива, илюстриращи различни периоди от историята. Те са горди от това, че са допуснати да участват в този важен тържествен момент, вървейки редом с талантливи актьори, певци и танцьори.

Кралски майски ден в Нътсфорд, Англия
Снимка: pixabay.com

Специално за празника се изграждат съоръжения за забавление и всякакви други въртележки. Подготвят се всевъзможни развлечения, поставят се сергии с различни предмети, изработени собственоръчно от местните, сувенири, показващи местната култура и традиции. Правят се импровизирани кухни на открито, от които през цялото време се носят аромати на вкусни познати и не толкова гозби. Приготвят се лакомства и всякакви други вкусотии.

Този майски празник добива своята кралска „титла“ през 1887 г. когато принцът и принцесата на Уелс посещават панаира. Веселието продължава до зори в танци, песни, весели закачки и разказване на забавни истории.

Това майско празненство показва традиционния английски фолклор и определено не е за изпускане. Освен с архитектура, история и култура, Англия ще ви очарова и със своите традиции и местни обичаи. Не се колебайте да се включите в пътуване по тези земи и да участвате макар и непряко в красивия майски празник.

Насладете се на красивата провинция, която Англия предлага, тя е много по-различна от Лондон и другите големи градове. Има своя чар, красота, носи спокойствие и нежност, определено ще ви допадне повече от шумните и натоварени градски пейзажи, които също имат своя чар, но по-различен. В провинцията на Англия ще се насладите на красива природа, малки кокетни градчета и ще усетите една наистина спокойна нотка в душата, която трудно се открива в големите градове. Определено си заслужава да се обиколи цяла Англия. Няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *