Изкуство,  Келтски свят,  Традиции

Защо шотландците носят полички „килт“ ?

12.06.2018г., автор Janie Keddie

Оригинално заглавие “Why do scots wear kilts?”

Превод: Сурен Исралян, 08.04.2022г.

Взето от:

https://www.quora.com/Why-did-Scots-wear-kilts-What-was-the-practical-purpose

Kilt Rentals - Rent a Kilt - Full
снимка: https://www.420keyz.top/ProductDetail.aspx?iid=318893316&pr=57.88

Мъжете в Шотландия и не само коренни шотландци често обличат килт по време на официални събития, като например, сватби, абитуриентски балове и дори танцови забави (наричани кейлид/ceilidh). Понякога те обличат килтове и в по-неформален стил, например с пуловер и туристически обувки, за да отидат на мача по ръгби или празник на открито.

Мъжете изглеждат и се чувстват фантастично в килта. Ще ги видите как излъчват самочувствие и се правят на важни. Голяма атракция ! Синът ми наскоро бе на танцова забава в университета със своите приятели от Полша и Иран. И тримата бяха с килтовете и изглеждаха много добре.

Килтът се носи поне от 16-ти век. Преди това мъжете по време на Средновековието обличали дълги туники с тежки вълнени наметала. Когато вълненият плат станал по-достъпен, това облекло се превърнало в познатата сега шотландска поличка. Туниката постепенно се е скъсила, докато не се е превърнала в дълга и широка риза от лен (наричана къти сарк/the cutty sark). А вълненото наметало е станало по-голямо и се използвало за най-различни цели. По дължината на наметалото от двете страни бяха ушити ленти от плат. Така притежателят му го плисирал и вързал с колан на кръста.  Лентата от плат е стигала до коляното, а горната част трябвало да се увие около тялото като защита от студа и вятъра.  Така се появил „големият килт“/“great kilt”/the feileadh Mòr.

През нощта килтът се свалял и се използвал като постелка за спане или временен заслон. Тази дреха е била извънредно практична и вероятно е помогнала за оцеляването на хората от Хайленд/Highlanders  в променливия и често суров климат.

В едно описание от 1746 година пише:

„Дрехата несъмнено е много широка и подходяща за мъже, научени с нея да преминават дълги преходи, да се придвижват бързо, да издържат на суровото време, да газят през реки и при необходимост да се подслоняват в колиби, гори и скали; нещо, на което хората, облечени в обичайни селски дрехи, не биха могли да издържат“. 1

В края на 17-ти – началото на 18-ти век бе създаден по-удобния вариант на килта, наречен the fèileadh beag. Той беше направен от едно парче плат, без горната част на раменете. Плисетата бяха постоянно зашити на мястото си, а цялата дреха вече не можеше да се разтваря като постелка. Именно тази форма на килта е оцеляла и до днес.

Обичам тази тема и мога да напиша по нея още много неща. Ако някой се интересува от повече подробности за историята на килта, включително как са били забранени след въстанието на якобитите от 1745 г., нека да ме потърси. Спирам дотук, за да не се превърне в дисертация.

Забележки

  1. Forbes, Lord Culloden, Duncan (1815), Culloden Papers, London: T Cadell & W Davies, p. 289

+++++++++

Какво означава Къти Сарк/Cutty Sark ? Къти Сарк е остарял термин, означаващ „къса нощница“. Къти/Cutty’ – означава „къс“ или „скъсен“ , а сарк/sark’ е „ношница“ или „риза“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *