Келтски свят,  Символи,  Традиции

Торква

от Уикипедия, свободната енциклопедия, взето от:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0

Торквата е символичен келтски накит, използван от самото начало на латенската епоха и развил се в местните си форми през халщатската епоха. В келтското общество и жените, и мъжете носят торкви подобно на фибулите, но по археологически път торкви са доказани само в женските погребения.

Иконографските паметници показват обаче, че те били носени в същата степен и от мъжете, но вероятно като символ на наследствеността са запазвани и не са намирани в мъжките погребения. Античните автори подчертават значението, което келтите отдавали на торквите.

Тит Ливий съобщава, че римската република нееднократно подарявала торкви на келтските владетели при различни мисии, а според Флор римският пълководец след победата си над цизалпийските келти подарил на сената голяма торква, направена от плячкосаното злато.

Бронзова торква от Франция, 4 век пр.н.е.

Торквите имат сравнително проста конструкция и са украсявани при съединението на краищата, по-рядко на срещуположната страна или на няколко места. Те са направени от куха или плътна метална пръчка, винаги с кръгло сечение, отворена или затворена. Украсата е най-различна. Едни от най-типичните латенски торкви са украсени в двата края с печатообразни кръгове. Самите торкви са от бронз или от злато[1].

Умиращият Gaul

Източници

  1. Домарадски, Мечислав. „Келтите на Балканския полуостров (IV–I век пр.н.е.).“ 1984.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *