Митология,  Символи

Символи: ГАРВАН

взето от:

https://akropol.bg/simvol-garvan

Природни символи

Със своите черни пера и печален грач, гарванът, хранещ се с мърша, е птица на лошите поличби.

Той има същата репутация дори и в Китай, макар хората там да го смятат за символ на синовната признателност, тъй като е птица, която храни своите родители.

Гарванът се възприема като израз на семейната обич и в Япония. Считан е за вестител на боговете и за предвестник на бъдещи победи. Като слънчева птица, той е изобразяван в червено.

В индийския епос Махабхарата гарванът се счита за пратеник на смъртта.

В библейската книга “Битие” символизира ясния поглед, виждащ надалече: Ной изпратил гарвана да провери, дали равнините са се появили от водите на Потопа.

В древна Гърция гарванът е свещен за Аполон. Според Страбон мястото, където се намира свещеният камък (Омфалос) в Делфи, било определено от гарваните. Пиндар обаче твърди, че тази задача била извършена от орлите, а според Плутарх – от лебедите.

Гарванът е сред атрибутите на Митра.

За келтите свещената птица играе ролята на пророк. Според “Псевдо-Плутарх” името на Лион, Лугнунум, се превежда като “хълм на гарвана”, а не като “хълм на светлината”, тъй като ято гарвани показали на откривателите къде да построят града.

Птицата е свещена за галите.

В немската митология гарваните били спътници на Вотан, а според скандинавската митология два гарвана били кацнали на трона на Один: Хугин (мисъл) и Мунин (спомен).

Както за северноамериканските индианци, така и за маите от Попол-Вух птицата е олицетворение на гръмотевиците и вятъра.

Появата му в сънищата се смята за лошо предзнаменование. Той злокобно кръжи над бойните полета. Символ е и на самотата и доброволната изолация.

Символиката на гарвана е пълна с противоречия: едновременно слънчева и мрачна птица, той е пратеник на смъртта и падението, но също така и на закрилата. Тази двойнственост на символа се дължи на разнообразни физически характеристики на гарвана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *