Български автори,  Митология

Битката на Фир Болг срещу Туата Де Дананн

18.06.2017г., автор: didanov от https://didanov.blog.bg взето от:

https://didanov.blog.bg/history/2017/06/18/bitkata-na-fir-bolg-sreshtu-tuata-de-dannan.1552378

Уважаеми Приятели ! Според учените, Туата Де Дананн/Tuata De Danann или буквално преведено „Народът на /богиня/ Дану“ са били келтско племе, едно от „шестте раси нашественици“, населявали Ирландия. Така че, текстът има пряко отношение към нашата любима тема. Имаше доста правописни грешки в текста, но както и да е. Приятно четене !

Първата битката при Маг Туиред

image
www.bghistory.info

Според „Аналите Четирите Майстора“, битката се е състояла през 3303 година от Сътворението на света (1881 пр.н.е.), според „История на Ирландия“ от Джефри Китинг  в 1477 г. пр.н.е.

Място на битката  равнината в Ирландия – Маг Туиред в Коннахт, която се е намирала в графство Майо, или в графство Слайго.

Победа: Туата Де Дананн под предводителството на цар Нуад мак Етлий

Противник – Фир Болг, Фир Домннан и Фир Галеойн под предводителството на  върховния цар на Ирландия Еохайд мак Ерк

И двете войски с около 100 000 воина – загуби за Туата Де Дананн много високи /число неизвестно/. Загуби за Фор Болг – от 100 000 останали 300 воина.

Битката при Маг Туиред (ирл. Cath Maige Tuired) —ирландска митологическа сага (др.ирл. scela), разказваща за втората битка при Маг Туиред и упоменаваща първата битка. По-подробно за първата битка се разказва в текста записан през XV в. И достигнал до нас само в един източник – ръкопис H 2.17 от библиотеката на Тринити Колеж.

Първата битка при Маг Туиред

В централното повествование «Сага за битката при Маг Туиред» се говори за дошли от северните острови племена на богинята Дану (Туата Де Дананн). Според друга версия на тази сага, те са дошли от южните острови. Това станало, според източника в първия ден на месец май.

Когато Фир Болг видели пристигащите кораби на Дананн, те се изпратили насреща най-добрите си воини за преговори. От Туата де Дананн дошъл Брес, син на Елат, а от Фир Болг Сренг, син на Шенган, един от най-великите герои на Фир Болг. Героите се срещнали в Маг Рейн. Когато се срещнали, те едновременно се изплашили от копието на противника.  Копието на Сренг било дебело и тежко, без остър накрайник, но можело да пробива шитове и да чупи кости. Такива копия се наричали «Крайсех». Копието на Брес било тънко, но остро със заточен връх. Брес от името на Туатите предложил на Сренг да си поделят Ирландия на две

На което Сренг отвърнал, че не знае как ще отговори царя на Фир Болг – Еохайд мак Ерк, но във всички случаи те двамата ще останат приятели. Те си разменили копията си, за да направят повече такива и се разделили.

image
цар Еохайд мак Ерк

Царят на Фир Болг отказал да дели Ирландия с пришълците. Еохайд събрал около 100 хилядна армия, воините на Туата били по-малко. Главната битка  предшествал сблъсък  между 27 души от всяка страна в равнината Маг Ния. Отрядът на Фир Болгите се командвал от героя Руад. В тази схватка Фир Болг унищожили всички Туати, без почти да понесат загуби. Основните сили се срещнали в средата на лятото в равнината Маг Туиред. Съгласно договореното между двете войски,  всеки ден трябвало да се сражават определено количество воини. Битката продължила четири дни.

Първи ден

Сутринта двете войски се построили една срещу друга и битката започнала. Дагда от Туата нападнал пръв и пробивайки редиците на Фир Болг убил 150 воина. Тогава героят на Фир Болг – Гирб също убил 150 противника. В края на деня се биели поединично Еблео от Туата и Нерт от Фир Болг. В ожесточения двубой в този ден победили Фир Болг. През нощта и в двата лагера готвели целебни отвари, за да изцелят ранените герои.

Втори ден

Сутринта на втория ден цар Еохайд отишъл да се измие в близката рекичка. На нея обаче срещнал трима воини от Туата – Ол, Форус и Фир, братя на Диан Кехт. Тримата нападнали царя на Фир Болг но били убити от него. В този ден воините на Туата командвали Огм мак Етлий , брат на царя Нуад, Мидир, Бобд Деарг, Диан Кехт и Аенгаба Норвежки. Тях ги съпровождали богините Бадб, Маха, Морриган и Даннан (или Дану).

Фир Болг предвождали Мела, Ис, Ферб и Фейбур, синове на Сланг. Започнала ожесточена битка. Сланг, син на царя на Фир Болг се бил в двубой срещу Немде мак Бадра и бил убит от него. Синовете на Сланг се били срещу синовете на Кенкал и синовете на Лодан. Руад убил синовете на Долад и синовете на Телл. Сланг мак Еохайд бил убит от туатите Редолам и Конайр. Руад виждайки Аенгаб Норвежеца, убиващ много негови воини, встъпил в двубой и след ожесточена борба го убил. Огм атакувал Фир Болг, а Хирб – Туати. Много воини умират от техните ръце. В този ден Фир Болг загубили битката, но и Туата Де Дананн понесли огромни загуби.

image
Сренг мак Сенгайн

Трети ден

image

На третия ден Фир Болг се биели под водачеството на Гирб мак Буан и трима сина на Шенган: Сренг, Семне и Ситбруг. Против Сренг застанали синовете на Каибр и били убити. Гирб встъпва в двубой със самия Дагда и бива убит от него. След неговата смърт Фир Болг отстъпили и завършили деня с поражение. През нощта обаче към армията на Еохайд се присъединили Финтан мак Бохра със своите синове, а също и вождовете на област Коннахт.

image

Четвърти ден

На четвъртия ден  двете войски отново стъпили в сражение. В началото Фир Болг пристиснали Туатите.  Дванайсетте синове на Габран Скитски се сразили с 13-те синове на Финтан – всички загинали убивайки се един друг. Демоните и духовете витаещи над битката, издали такива силни вопли, че се чували по всички скали, долини и водопади на Ирландия.

Отново от редовете на Дананн излезли напред следните воини Дагда, Огма, Аел, Брес и Делбает, заедно с Брес, внук на цар Нейт, Егнус Ог, Аед, Кермай, Мидир, Бодб Деарг, Абартах, Бриан, Иухар и Иухарба (синове на Туренн Бикрен), Ку, Киан и Кетен (синове на Кинт), Гойбниу, Лугайд, Кредне, Диан Кехт, Аенгаба Норвежки, три царици на Туата: Ери, Фодл, Банба, три богини на войната: Бадб, Маха и Морриган заедно с Бекуйлле и Даннан, а също така и самият цар на Туата Де Даннан – Нуад мак Етлий.

В разгара на битката Брес нападнал краля на Фир Болг Еохайд, убивайки по пътя си 150 воина на Фир Болг, а Сренг наднал цар Нуад, сразявайки също толкова Туати. Брес нанесъл девет удара на цар Еохайд,както и Еохайд на него. Сренг ранил на 9 места цар Нуад, както и той него. Все пак Брес нанесъл такъв удар, че отсякъл дясната ръка на Нуад заедно с една трета от щита му. На помощ на Нуад се притекли Дагда и Аенгаба. Цар Еохайд успял да убие Брес. Тогава Дагда, Огма и Делбает атакували Фир Болг.

С тях премерили сили синовете на Сланг, но всичките били убити. Четирите сина на Ганн се сбили с Гойбн, Лугайд, Диан Кехт и Аенгабой и били победени. Бедг, Редг и Рин – синовете на Ордан нападнали Туати и разкъсали редиците им. Тогава те били нападнати и победени от синовете на Кинт. Два сина на Буан и Каубр мак Ден започнали борба със синовете на Турен и били убити. Желаейки отмъщение за смъртта на своите воини, цар Еохайд мак Ерк и сина му Сланг нападнали (с хората си) Туати и унищожили безчислено множество от тях.

image

След това Еохай почувствал огромна жажда и оставил Сренг за заместник на бойното поле и с отряд от 150 воина тръгнал да търси вода. Последвали го тримата синове на Немде също с отряд от 150 воина. Друидите на Туата де Дананн със своите магии скрили от царя всички потоци и реки на Ирландия, докато не стигнал едно място наречено Трай Еотайл. Там се завързала битка между противниците, от която останали накрая живи само Еохайд и тримата синове на Немед. Синовете на Немед нападнали измъчения от жажда Еохайд и успели да го ранят смъртоносно, но и самите те били убити от царя на Фир Болг.

В това време на Маг Туиред, Сланг мак Еохайд се бил с Лугайд, синът на Нуад. Когато Сланг започнал да взема превес в боя, на помощ на се притекли други Туати и Сланг бил убит, загинал също и Лугайд. Сренг продължил битката до настъпването на нощта, докато и двете войски не спрели от изтощение. Фир Болг от 100 000 воина останали само 300. Цяла нощ и двете страни погребвали своите убити, насипвайки могили над падналите герои.

Пети ден

На петия ден синовете на Шенган – Сренг, Семн и Ситбруг обсъдили ситуацията и решили да се бият до край. Построили останалите 300 воини в боен ред и пристигнали при войската на Туата Де Даннан. Сренг предизвикал на двубой цар Нуад. Нуад предложил на Сренг да си завърже дясната ръка, за да бъде боя между тях честен, но което Сренг отговорил, че той в честен бой е лишил Нуад от една ръка.

Тогава Туата Де Дананн предложили на Сренг мир и една пета от земите на Ирландия по избор. Сренг се съгласил на мир и избрал областта Коннахт. По-късно някои от Фир Болг се присъединили към фоморите (великаните) против Туата Де Даннан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *