История,  Келтски свят

Каква е ролята на Галия в древната история?

автор: NS Gill взето от:

https://bg.eferrit.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/

Каква е ролята на Галия в древната история?

Бързият отговор е древна Франция. Това обаче е прекалено опростено, тъй като районът, който се нарича Галия, се простирал до съседни на съвременната Франция страни. Като цяло от около 8 век пр.н.е. Галия се счита за дом на древни келти, които говорели на галски език. Хората, известни като лигурийци, са живели там преди келтите, щоит са дошли от изток. Някои райони на Галия били колонизирани от гърците, особено Масилия, съвременна Марсилия.

Провинциите на Галия

Рубиконската граница на Цизалпийската Галия

Когато келтските племена от север влезли в Италия през 400 г. пр.н.е., римляните ги нарекли „Гали“. Те се заселили сред местните народи от северна Италия.

Битката за Алиа

През 390 г. галийското племе сенони, под ръководството на Бреннус, са отишли на юг и превзели Рим, след като спечелили битката за Алиа . Тази загуба е запомнена като едно от най-големите поражения на Рим.

Цизалпийска Галия

След това, в края на III век пр.н.е., галските келти се заселили в област известна като „Галия отвъд Алпите“ – на лински Gallia Cisalpina, която понякога се произнася и като „Цизалпийска Галия“.

Римска Провинция

През 82 г. пр.н.е. римският император Сула обявава Цизалпийската Галия за римска провинция. В южната част на границата с Италия се намира известната река Рубикон която пресича проконсул Юлий Цезар, като по този начин той нарушава закона и военният конфликт става неизбежен.

Галия Тогата и Транспадана

Хората от Цизалпийската Галия са били не само келтски Гали, но и римски заселници – толкова много, че районът е бил известен също като Gallia togata , наречен по име на римското облекло. Друга област на Галия по време на късната република е била от другата страна на Алпите. Галската зона отвъд р. По е наречена „Галия Транпадана“ за латинското име на река По, Падуа .

Провинция Прованс

Когато град Масилия, заселен от гърци през 600 г. пр.н.е., е бил нападнат от лигурийците и галските племена през 154 г. пр.н.е., римляните, загрижени за достъпа им до Хисания, дошли на помощ. След това те поели контрола над региона от Средиземно море до Женевското езеро. Тази област извън Италия, която се е превърнала в провинция през 121 г.пр.Хр., е известна като Прованс „провинцията“. Три години по-късно Рим създаде колония в Нарб. Провинцията е преименувана в Gallia Narbonensis /“Нарбонска Галия“/, по времето на Август, първият римски император. Тя е известна също като Gallia Braccata ; отново, назована за специалната статия за облекло, обичайно за района, брекетитебричо “ (панталони). Провинция Gallia Narbonensis е играла важна роля, защото дава достъп на Рим до Хисания през Пиринеите.

Трета Галия – Галия Комата

В края на втория век пр.н.е., чичото на Цезар Мариус слага край на победите на кимври и тевтонци, които са нахлули в Галия. Паметник на победата на Мариус от 102 г. пр.н.е. е издигнат в Aquae Sextiae (Aix). Около четиридесет години по-късно Цезар се върнал, и воювал с келтите

Цезар е бил награден с Цизалписка и Трансалпийска Галия като провинции, от 59 г. пр. Хр. За военните си походи той пише в Commentarii de bello Gallico /Записки за Галската война/: „Цялата Галия е разделена на три части.“ Двете части вече са били добре познати на римляните – Cisapline Gaul и Gallia Narbonensis , но области, Аквитания , Келтика и Белгика, с Рейн е източната граница все още са били малоизвестни

По времето на Август тези три географски области били известни като Трес Гали „Трите Галии“. Император Клавдий и историкът Тацит (които предпочитат термина Galliae ) използвали термина „дългокоса Галия“ или Галия Комата, защото с дългите си коси местните хора се отличавали от римляните.

По онова време „Трите Галии“ включвали според Цезар „Аквитания“ , “ Белгика“ (където вероятно са живели Плини Стари и Корнелий Тацит ) и Gallia Lugdunensis (където се били родени императори Клавдий и Каракала).

Aquitania

По времето на Август провинцията Аквитания е разширена, за да включи, освен Аквитани, още 14 племена между Лоара и Гарон. Районът се намира в югозападната част на Галия Комата. Нейните граници са океана, Пиренеите, Лоара, Рейн и Чевенна. [Източник: Postgate.]

Страбон на останалата част от Трансалпийската Галия

Географът Страбо описва останалите две области на Трес Гали като като част Нарбонезис и Аквитания, разделени в участъка Lugdunum до горното течение на Рейн и територията на Belgae:

Август Цезар обаче е разделял Цизалпийската Келтика на четири части. Келтите той определил като принадлежащи към провинция Нарбонезис, а към Аквитани е добавил четиринадесет племена от река Гарума и Лигер. Останалата част от страната е разделил на две части: едната е в границите на Lugdunum до горното течение на Рейн, докато другата – в границите на Белгика.
Strabo Книга IV

Източници

  • „Gaul“ The Concise Oxford Companion to Classical Literature. Ed. M.C. Howatson and Ian Chilvers. Oxford University Press, 1996.
  • „‘Imaginary Geography’ in Caesar’s Bellum Gallicum,“ by Krebs, Christopher B.; American Journal of Philology, Volume 127, Number 1 (Whole Number 505), Spring 2006, pp. 111-136
  • „More Narbonensian Senators,“ by Ronald Syme; Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik Bd. 65, (1986), pp. 1-24
  • „Provincia“ Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) William Smith, LLD, Ed.
  • „Messalla in Aquitania,“ by J. P. Postgate; The Classical Review Vol. 17, No. 2 (Mar. 1903), pp. 112-117
  • „The Patria of Tacitus,“ by Mary L. Gordon; The Journal of Roman Studies Vol. 26, Part 2 (1936), pp. 145-151

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *