Традиции,  Храна и Кухня

Плодът на столетниците! Една ябълка на ден удължава живота с 3 години

15.01.2022г., от вестник „Марица“ https://www.marica.bg, автор: Екип Марица взето от:

https://www.marica.bg/zdrave/plodat-na-stoletnicite-edna-qbalka-na-den-udaljava-jivota-s-3-godini

Уважаеми приятели ! Само да вмъкна, че „една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен!“ е английска поговорка, за която се твърди, че е с келтски произход/ – An apple per day keeps a doctor away ! Приятно четене !

Плодът на столетниците! Една ябълка на ден удължава живота с 3 години - 0

Проф. Мермерски представя за читателите на “Марица” – „Стоте суперхрани на България“

Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен! – стара мъдрост, която всеки е чувал. Истинността й  е гарантирана от химичния състав на ябълките, който ги прави едни от най-полезните дарове, които природата ни е осигурила.

Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години – това са установили учени от университета в Кеймбридж.

Плодът на столетниците! Една ябълка на ден удължава живота с 3 годиниНовиниИнформация

Няма система или орган на човешкото тяло, на който ябълката да не оказва лечебно въздействие – тя е отлично средство за сърцето, кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, стабилизира кръвната захар, потиска апетита, убива инфекциозните вируси.  

Неслучайно в народната медицина

сместа от ябълка, орех и лимон се наричат еликсир на младостта.

Вкусният плод съдържа и витамините A, С, В1, В2, В6, Р, Е. Всеки един от тях е много важен за човека – витамин A е важен за зрението и кожата; витамин C укрепва имунната ни система и обезврежда токсичните вещества в организма. Витамин В1 участва активно в обмяната на веществата; витамин В2 участва в храносмилането, а витамин В6 участва в обмяната на мазнините; витамин Р има болкоуспокояващо действие, а витамин Е представляващ важен антиоксидант.

 В ябълките има 50 процента повече полезни вещества, отколкото в цитрусовите плодове. Богати са на минерали – калий, натрий, калций, желязо, магнезий, алуминий, сяра, фосфор, силиций, каротин, както и на органични киселини. 

Действието на фитонциди и витамин С прави ябълката отлично профилактично средство при грип и вирусни заболявания. Установено е, че при дъвчене на ябълки за час се унищожават всички микроорганизми в устната кухина.

За да бъдат максимално усвоени полезните  вещества, е добре ябълката да се консумира с обелката  

Ябълките понижават холестерола в кръвта благодарение на високото си съдържание на пектин. Ежедневната консумация на вкусния плод с високо съдържание на калий е отлично средство против инфаркт и други сърдечни заболявания.Заради високото съдържание на фенолови съединения и флавоноиди ябълките са отлична защита на сърцето. 

Изключително полезно средство е при анемия заради високото съдържание на желязо и фолиева киселина. Народната медицина препоръчва забиването на 15-20 гвоздея в голяма ябълка, която се консумира след денонощие, обогатена на желязо.  

Ябълката възпрепятства окисляването на LDL-холестерола и предпазва калцирането на артериите – причина за високото кръвно налягане и сърдечния инфаркт. 

При бъбречни заболявания алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни.

Ябълките имат ободряващ ефект и повишават устойчивостта на тялото и мозъка от настинки или претоварвания. Ябълков сок например е най-често употребяваната напитка от спортистите. Високото съдържание на фруктоза, в ябълковия сок помага за нормализиране на метаболизма и възстановяването на организма след тренировка.

Ситно нарязана ябълка е ефикасно външно средство при изгаряне и измръзване на кожата,

както и при трудно зарастващи рани. 

Ябълките предпазват от рак – съдържащите се в тях пектин, витамин С и флавоноиди предотвратяват възникването на злокачествени клетки. 

Наборът витамини прави ябълката подходящо средство при сваляне на излишни килограми.

Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол. Консумация по ябълка на ден намалява риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение с инсулт. 

Дори и след като вече сме си измили зъбите, можем да хапнем една ябълка – плодовите киселини – например салициловата – имат избелващо въздействие

Плодът на столетниците! Една ябълка на ден удължава живота с 3 годиниНовиниИнформация

Идеални за диета

Едно от най-ценните качества на ябълките е, че са нискокалорични. Средно една ябълка доставя около 80 ккал. Това ги прави идеални за различни диети – лечебни или просто за по-добра форма. Режим с ограничаване на всички храни освен ябълките за два-три дни помага при лечението на цироза на черния дроб и сърдечни заболявания.

Ябълките осигуряват добро храносмилане и стимулират перисталтиката. При диария се препоръчва настъргана ябълка. При запек ефикасно средство е консумация на ябълка на гладно сутрин и вечер – колкото по-зелена, толкова по-добре. 

 Подходящи са при лечение на гастрити и язви.

12 любопитни факта 

1. Ябълките са едни от първите дървета, култивирани от хората. Тяхната родина е Западна Азия. Смята се, че Александър Велики открил дребни ябълки в Мала Азия през 300 г. пр.н.е., а тези, които донася в Древна Македония, се използват за присаждане.

2. Известни са около 7500 сорта ябълки.

3. Сред най-големите производители са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия. Производството в България е около 60 000 тона.

4. Ябълковите дървета живеят над сто години. 

5. Най-голямата ябълка, откъсвана някога, е тежала 1.4 кг.

6. Руският градинар Никифор Иванов отглежда в Якутия  едни от най-малките ябълки в света – колкото боровинки, които съхранява в кибритени кутийки.

Плодът на столетниците! Една ябълка на ден удължава живота с 3 годиниНовиниИнформация

7. Японецът Чисато Ивасаги е отгледал гигантска ябълка с тегло почти 2 кг през 2005г. В книгата на Рекордите на Гинес обаче фигурира името на англичанина Алън Смит от Линтън, който отглежда плод с тегло 1674 г.

8. Ябълката се възприема като плод на свободата и на познанието.

9. В келтските традиции ябълката се приема за плод на науката, на магията и на откритието на истината. Според митологията ябълката поддържа младостта.

10. Ябълката, изядена от Адам и Ева едновременно, е плод от Дървото на Живота, плод на познанието.

11. Българската традиция свързва ябълката с плодородие, хубост, здраве и любов.

12. Най-прочутата ябълка в света е тази на раздора от древногръцката митология – тя е златна,  откъсната от градините на Хесперидите, олицетворява безсмъртието и носи надпис: „На най-красивата“. Ерида я подхвърля на 3-те богини – Афродита, Атина и Хера, на сватбата на Тетида и Пелей. Според легендата плодът станал повод за гибелно съперничество между трите богини,а впоследствие и за Троянската война. В света има десетки паметници на ябълката – най-много са в Русия и САЩ, но има и в Казахстан, Китай, Швейцария, Израел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *