Български автори,  Други,  История,  Келтски свят

Brexit: Как британците станаха ирландци

Близо 6 млн. британци могат да получат двойно гражданство заради своите корени в Ирландия

06.03.2016г., от https://fakti.bg взето от:

https://fakti.bg/mnenia/176144-brexit-kak-britancite-stanaha-irlandci

Brexit: Как британците станаха ирландци - 1
Снимка: АП/БТА

Все повече британци откриват своите ирландски корени. Миналата седмица малко преди да седне да гледа мача на Ирландия срещу Англия от ръгби шампионата на Шестте нации Кевин Уорнс попълни молбата за подновяване на своя ирландски паспорт, пише в. „Гардиън”.

В действителност Уорнс е роден и винаги е живял в Англия.

Той е смятал себе си за „чист англичанин”.

Все пак неговата майка е родом от Ирландия и това му дава основание като младеж той да има двойно гражданство през 80-те години на миналия ХХ в. Това е времето, през което Кевин Уорнс пътува много из Европа.

В наши дни той е учител от Шипли в Западен Уоркшир и допусна неговия ирландски паспорт да изтече. Перспективата на Великобритания да напусне ЕС ( Brexit – Брекзит) през юни, принуждава Кевин Уорнс да подаде документи за неговото подновяване.  

„Аз имам две деца и искам те да запазят своето ЕС гражданство. Аз искам те да могат да пътуват, живеят и работят свободно в една Европа без граници”, посочва Кевин Уорнс. Той признава, че след като поднови своя ирландски паспорт ще направи същото и за своята дъщеря – тийнейджърка.  

А не бих направил това, ако не беше Брекзитът, признава учителят.

Данните от министерството на външните работи на Ирландия показват, че през изминалата година рязко се е увеличил броя на британците, които откриват своите ирландски корени и попълват документи за паспорт от Република Ирландия. Това съвпада с разгарянето на дебата за потенциално излизане на Великобритания от ЕС и насрочения за юни референдум.

Между 2014 и 2015 г. броят на молбите за първи ирландски паспорт, подадени от възрастни англичани, шотландци и уелсци се е увеличил с 33% от 379 до 507 броя. В същото време децата на ирландци също са поискали да имат и ирландски паспорт.

Тук увеличението е с 11% от 3 376 дo 3 736 бройки.

Ирландия автоматично признава гражданство на деца с ирландски родител, независимо от тяхното място на раждане. Смята се, че близо 6 млн. британци могат да кандидатстват за ирландски паспорт заради своите корени.

Северна Ирландия е специален казус, но все пак всеки роден на север от границата може да кандидатства за паспорт от юга – Република Ирландия. И в Северна Ирландия има с 14% ръст на молбите за издаване на първи ирландски паспорт от 10 672 до 12 159 бройки между 2014 г. и 2015 г.. Това се дължи на казуса, че и Великобритания и Република Ирландия признават двойното гражданство.

Говорител на ирландското правителство отказа коментар за увеличените молби за паспорт, посочвайки че при попълването на документите не се изисква да се посочи причината, за която се иска издаването му.

Все пак

възможността Великобритания да напусне ЕС може да е била решаващ фактор

за мнозина да предприемат стъпката за получаване на двойно гражданство.

Анкета на в. „Гардиън” сред британци с ирландски корени показва, че те се чувстват европейци и не са склонни някой друг да им отнема правата на Общността, към която принадлежат.

Република Ирландия е известна със своята проевропейска ориентация. Тя е запази дори и след кризата от 2010 г. и наложените от Брюксел тежки условия за получаване на спасителен пакет.

Република Ирландия се простира на 69 797 кв. км. Населението й е около 4,6 млн. души.  Ако се изпълнят прогнозите на демократите и една десета от британците преоткрият своите келтски корени, то населението на Ирландия ще се увеличи с 6 млн. души до над 10 млн.

Това ще е най-големият демографски бум в страна от Стария континент от десетилетия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *