Български автори,  Изкуство,  Музика

Главната жрица на друидите пя сред скалите на Бегликташ

Бургаската опера, представи „Норма“ в древното светилище за пръв път на открито 

11.08.2019г., Автор: вестник Патриотичен Десант, взето от:

http://www.desant.net/show-news/50744

Главната жрица на друидите пя сред скалите на Бегликташ
Снимка: Община Приморско

Стотици любители на оперното изкуство се събраха на Бегликташ, за да станат свидетели на първия по рода си спектакъл. Бургаската опера, представи „Норма“ за пръв път на открито, сред скалите на древното светилище.

Лиричната трагедия от Винченцо Белини остави без дъх гостите, а локацията на спектакъла допълни по изключителен начин цялостната картина. Постановката беше уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на операта.

На сцената под звездите – в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище Бегликташ, в ролята на главната жрица на друидите се превъплъти брилянтното сопрано с многобройни изяви на националната и световна оперна сцена – Йоана Железчева, а емблематичната ария „Casta Diva“, която е призната като най-красивата и изящна оперна ария в историята на класическото музикално изкуство, беше своебразен емоционално-естетичен акцент на внушителния оперен спектакъл.

В ролята на Адалджиза се превъплъти Даниела Дякова, а ролята на Полеоне бе поверена на тенорът на Държавна опера – Варна Валерий Георгиев. Делян Славов представи достолепния образ на Оровезе- баща на Норма.

Под ръководството на диригентите Иван Кожухаров и Невена Михайлова и под вещата режисура на Дарина Бакърджиева, солистите, хористите и оркестъра на Държавна опера Бургас, омагьосаха ​публиката с блестящо изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *