Символи,  Традиции

Келтски символи за непорочност и душевната чистотата: в търсене на мъдростта

Автор: Tiara Dennis   превод: Сурен Исраилян, 11.01.2022г.

Взето от:

https://www.sunsigns.org/celtic-symbols-for-purity/

Уважаеми приятели ! Честно казано, много се озорих в превода на този автор, който борави с типични неодруидически термини – двусмислени, супер-абстрактни. Но нека да имате представа и този тип писане, защото има интересни факти, които лично аз откривам за първи път, например символа „синьо небе“. Приятно четене !

Кое цвете е символът на непорочност ?

Келтските символи на непорочност са класически пример за вечния стремеж към религията и самоопознаването. С тях се показват различни неща от живота, което ви помага да определите вашия избор по най-добрия начин. Така че, с тяхната помощ трябва да се стремите към нещо, за което сте сигурни, че ще донесе просветление във вашия живот. Нищо не би ви попречило да постигнете всичко, което искате. Бъдете упорити и покажете решителност, за да разполагате със своето пространство. Символите също показват аналогия с човешката слабост или сила.

Освен това, търсенето на мъдрост е другото значение и символиката на тези знаци. Те помагат да се анализират добрите неща, които могат да се случат, ако постъпвате правилно. Бъдете гъвкави в живота и се придържайте към това, за което сте сигурни, че ще даде правилната посока във вашето пространство. Направете смел ход в нещо, което ще ви помогне да разберете красотата на цветята на живота. Това ще ви даде усещането за чистота и искреност във вашите действия.

Келтски символи за здравето

Здравето е съществен елемент в пантеона на келтските символи. То е достатъчно добре представено и ще ви помогне да подредите добри неща във вашия жизнен път. Затова ще трябва да се придържате към някои цели, за които сте сигурни, че ще ви помогнат да направи живота по-добър. Цветята са съществената част на всичко, което може да доведе до придобивки във вашия живот. Продължавайте да търсите правилните посоки за всичко, към което сте готови. Търпението ви ще бъде от съществено значение, когато се сблъсквате със следващото предизвикателство.

Здравето е непорочност, плодовитост, надежда и търпение. От тях се раждат добрите неща, които, според вас, че ще ви помогнат да направите правилни стъпки в живота. Така че, трябва постоянно да търсите такава информация, за която сте уверени, че ще ви помогне да превърнете здравето си в първостепенна грижа.

Да бъдете мъдър означава да вложите истинската сила, за да търсите това, което ще ви помогне в живота. Освен това, ако бъдете насочени към феноменалното бъдеще, това ще ви помогне за получаване на важни придобивки, свързани с вашия потенциал.

Келтски символи за вярата

Белият цвят символизира успешното начало. Нищо не е лесно на този свят, и вие трябва да се спъвате и препъвате в началото на пътя, но като се вгледате в цветята, те ще ви насърчат да се движите в правилната посока. Мотивирайте себе си да отидете отвъд ограничения и потърсете нещо, което ще премахне негативните мисли от ежедневието. За да сте сигурен, че ще постигнете това, което искате в живота, трябва да сте оптимисти. Реализирайте потенциала си със смелост. 

Има ли символ за непорочността в любовта ? 

Той включва елегантност и грация. Направете нещо, което стимулира вашето пътуване в живота. Потърсете мъдростта в себе си, която ще ви помогне да разпознаете това, което знаете, че ще бъде източникът на успех. Нищо не трябва да ви пречи, когато надграждате мислите си. Това ще събуди вътрешния стремеж и ще ви помогне да направите избор за постигане на правилните стъпки. Нищо не трябва да възпира способностите ви за постигане на това, за което копнеете в живота си.

Келтски символи на непорочност 

Непорочността и чистотата са били важни символи при древните келти. Те означавали всичко, което е добро и здравословно по целия свят и очевидно изразявали копнежа за спазването им. И подобно на други качества, келтите са измислили образ, символизиращ тези понятия. Келтският символизъм използва много елементи на живата природа, тъй като е бил дълбоко свързан с околния свят. Затова бе логично непорочността да е била изобразявана във вид на знак „плюс“ затворен в кръг.  

В Огъм (или „езика на дърветата“) символът бе представен като елата. Това дърво е вечнозелено и олицетворява идеята за дълголетие, добро здраве и цялостност. По тази причина майките на келтите слагали еловите клонки под леглата на новородените, за да бъдат сигурни, че техните души ще останат непорочни през целия живот.

В келтската символика кръгът символизира цялостност – душата може да бъде непорочна само когато е такава. Това, вероятно, е една от по-старите и по-примитивни интерпретации. А символите на Огъм, като древна форма на комуникация били много почитани от келтите, които търсели в тези знаци мъдрост и напътствия.

Те вярвали, че всяко келтско дърво притежава различни характерни черти и биха могли да предоставят знания на тези, които го поискат. Що се отнася до непорочността, която била безценна, се смятало, че символът на ела представлявал чиста енергия и добро здраве. Освен това образът на елата означавал силата, яснотата и почтеността. Този символ напомнял на хората да бъдат обективни в мисленето и разсъжденията си, както и ги насърчавал да развият сила и благородство на характера.

Келтският символизъм за непорочност – „Синьо небе“

Келтите са използвали на пръв поглед обикновени природни дадености като образи за непорочния живот. Например, те изразявали своята вяра в синьо небе, което ги заобикаляло, и ги „покривало с чистота“.

Наред с това птиците в небето, също се разглеждали като символични образи на непорочността. Причината за това била свързана с факта, че по-голямата част от своя живот птиците прекарват във височините – буквално и метафорично.

Освен това, древните келти виждали непорочността в „чистия“ цвят и вечното движение на водата. Водата пречиства и е естествено бистра, което отново символизира непорочността. Тоест, и елата и водата не се изключвали взаимно по отношение на непорочността.

Разбира се, интерпретация на символите винаги е била и ще бъде субективна. Въпреки това, в разбиранията на древните келти много неща, наричани символи имат връзка с непорочността, дори и в завоалиран вид.

Други келтски символи на непорочността

Келтските плетеници и знакът„Трикветра“ изобразяват безкрайни линии, преплетени една в друга.  Това със сигурност може да се тълкува като символ на „чистотата“ на живота. Животът и Вселената са отворени и честни: те са безкрайни и вечни и следователно могат да се разглеждат само като „чисти“. „Чистотата“ винаги ще надделее. По този начин всички неща, свързани с безкрайната и вечна природа на живота и природата, също могат да бъдат свързани с „чистотата“: елементите, материята, животните, времето и т.н.

Всичко, което поддържа живота, осигурява храната и създава „честната радост“, със сигурност трябва да бъде непорочно, ако Майката Земя го е създала. Следователно, каквото и да ви говорят, това не може да се счита за некоректно или неправилно. Със своята способност да унищожава и да се обновява в пепелта, огънят може да се разглежда като „по-чист“ и от най-белите и „блестящи“ предмети.

Всеки, който приема келтската символика може да се обърне към дърветата (както цялостно, така и към конкретните видове, в случая, елата) или към определени цветя, за да предизвика в себе си чувството на чистотата. Дори и най-обикновените цветя като момина сълза могат да бъдат избрани, но отново всичко зависи от индивида. Красотата е в очите на наблюдателя.

 Послеслов

Келтските символи за чистотата и непорочността показват колко е важно да сте отворени и да търсите възможности, които ви помагат да постигнете целите в живота. Трябва да започнете, като търсите правилните знания и спазвате целите, които сте си поставили. Силата и енергията са основните елементи, с които ще си осигурите нужния тласък в живота. Потърсете шанс, който ще просветли духовния ви живот и ще укрепи връзките ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *