Български автори,  Език,  Келтски свят

Лох / Loch – Дума на деня

07.04.2015г., от https://evs-translations.com взето от:

Първата ни асоциация, когато видим думата лох, е с митичното чудовище от Лох Нес или Неси. Шотландското планинско езеро със сладководни води е популярно по целия свят заради това, че приютява Неси. Обвитите в мистерия истории за чудовището са помогнали много за популяризирането на ирландската и шотландска келтска дума за езеро – loch.

The Mystery Of The Loch Ness Monster | Costa Cruises
Езеро Лох Нес/Loch Ness снимка: https://www.costacruises.com/excursions/21/2198.html

Думата лох / loch означава езеро или затворен залив, но как е успяла да прескочи от древния келтски в английския език и да стане част от съвременния ни речник?

Смята се, че думата има латински корени и произлиза от lacus (отвор, дупка, вир, езеро). Съществуват и англо-ирландската дума lough и келтската loch с окончателно значение на езеро, тесен залив – значение, което е възприето в английския език в средата на 15 век с формите на изписване locht и louch.

А изписването, което познаваме и използваме днес, се появява век по-късно, с първите писмени свидетелства от 1553 г., когато читателят се запознава с кратко стихотворение от неизвестен шотландски макар (Makar) – шотландска дума за поет в кралския двор.

Обичайната форма за множествено число и значението на думата не само на езеро, но и на залив, произлиза от Шотландия, както потвърждава Едуард Бърт през 1754 г. в Letters from a gentleman in the north of Scotland to his friend in London (Писма от един джентълмен в Северна Шотландия до неговия приятел в Лондон): „Криволичещи вдлъбнатини в подножието на планините, в които е навлязло морето… Местните хора ги наричат Lochs.“

Въпреки че до 19 век думата вероятно е била сравнително непозната, 30 години след Бърт един англичанин описва в дневника на пътуването си впечатленията си от Шотландия: „Кингсбърг ни преведе с корабчето си през едно от техните езера (lochs), както ги наричат, или заливи (arms of the sea)“.

Новината за съществуването на Чудовището от Лох Нес се появява през 1933 г., а първата най-популярна снимка, която се опитва да убеди публиката в съществуването му, е публикувана следващата година, превръща се в сензация и прави думата loch световно известна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *