Традиции,  Храна и Кухня

С какво е популярна шотландската кухня?

автор: Галина Иванова от https://gotvach.bg/ взето от:

https://gotvach.bg/n5-112964-%D0%A1_%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE_%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F

С какво е популярна шотландската кухня?

Шотландската кухня съчетава в себе си келтската и британската кухня, но въпреки това тя има своя чар и обособена кулинарна нотка, която покорява гурманите по цял свят. Така например доста от хората по света споделят, че тя е доста по-нестандартна и интересна сравнение с британската, но и много лесна.

Един от основните ингредиенти в шотландската кухня е месото. Традиционните начини за готвене в Шотландия са осоляването, пушенето и печенето, като именно те придават този необичаен вкус на гозбите. Ако решите да посетите красивата и приказна Шотландия, тогава именно тези популярни шотландски ястия трябва да са в списъка ви със задължителни кулинарни дестинации.

Кок-а-лики

Това е много стара традиционна рецепта, която се предава от поколение на поколение. Приготвя се с всичко, което имате в градината си, като задължителна съставка са обаче сините сливи. Имено те омекотяват леката горчивина на праз лука, но и добавят лека сладост и неповторим вкус на блюдото. След разходка по брега или в сенчеста гора, затоплящата супа е идеалният завършек на деня.

Черен пудинг

Черният пудинг е типично шотландско ястие

Той е съчетание от доста нестандартни съставки, а именно свинска мас, зърнени храни, кръв и специална смес от подправки. Определено има специфичен вкус и далеч не всички биха го оценили. Традиционно черният пудинг се поднася със свинско, морски дарове или плодове (круши, ябълки).

Хагис

Стигнахме и до най-известното шотландско ястие в света. Приготвя се от овнешки шкембе дреболии (сърце, черен дроб и бели дробове), лук, подправки и сол, като всичко това се вари в овнешки стомах.

Румбледетамбс

Ястието с непроизносимото име всъщност представлява картофи със зеле и лук. Всичко се пържи в голямо количество олио, добавя се ситно нарязаният лук и зелето, като накрая всички ингредиенти се смесват с картофено пюре и се покриват богато с чедър, когато се сервира.

Шотландски пай

Формата на шотландския пай винаги е традиционна – кръгла и диаметърът е не повече от 10-15 см. Пълнежът може да е различен, като най-разпространеният е каймата от телешко или говеждо. Типичен за Шотландия е соленият пай.

Кранахан

Кранахът е част от шотландската кухня

Това е десерт, който се приготвя на основата на сметана, уиски, мед и ягоди. Рецептата е много лесна и божествено вкусна, като днес сладкото изкушение се сервира дори в много ресторанти по света.

Каллен скинк

Родината на тази ароматна супа е едноименното село в северната част на Шотландия. Приготвя сее от пушена пикша (особен вид треска). Популярната по цял свят рецепта има много вариации: добавяне на сметана или мляко вместо вода, използване на сурова риба вместо пушена риба и много други.

Яйца по шотландски

За да бъдем максимално честни, ще добавим че яйцата по шотландски са част от британска кухня, но би било грешно да не ги включим, тъй като днес са част и от традиционната шотландска кухня. Това реално са варени яйца, които са покрити с кайма и се консумират за закуска или като основно ястие.

Шотландската кухня е много различна и интересна. Със сигурност ще ви хареса нейния богат и плътен вкус. Ако решите да се развихрите в кухнята и да изненадате семейство си, тогава със сигурност може да опитате тези невероятни популярни шотладнски ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *