Български автори,  История,  Митология,  Символи

ПРОКЪЛНАТИЯТ МОНАХ

24.08.2020г., , автор Ивайло Лазаров, ivobg.net взето от:

http://znambg.com/index.php?news=375&z=%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9A%D0%AA%D0%9B%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%9C%D0%9E%D0%9D%D0%90%D0%A5+

Прокълнатият монах

Прокълнатият монах е името на огромен камък (менхир), който е издигнат в поле в покрайнините на село Драгомишъл, в района на град Жатец, намиращ се в северозападната част на Чешката република.
От геоложка гледна точка камъкът е силикатен пясъчник , конгломерат, висок 220 см, триъгълна форма с основа 250 см и връх с ширина 50 см. Теглото се оценява на повече от 2 тона.

Интересно е, че в близост до менхира, издигащ се на около 400 м в покрайнините на Драхомишъл, не се срещат подобни скали. Камъкът е преместен там отнякъде и след това забит в земята. Споменава се още през 1859 г. от Ян Еразим Воцел, автор на първата чешка книга, посветена на менхири – „Каменни паметници от езическите векове“.

Никой обаче не знае дали това място е било наистина значимо в историята и кога е издигнат камъкът.

Хората вярват, че Прокълнатият монах, наричан също и Вкамененият капуцин, е защитен от мистериозна сила, която получава от земята и от космоса. Казват също, че всеки път, когато някой се опитвал да го премест, го е застигало голямо нещастие, а камъкът се връщал обратно на мястото си.

Келтските жреци използвали енергията на тези магически камъни, за да лекуват хора и животни, за да посвещават и да извършват церемонии, за значението и хода на които днес може само да се гадае.

Прокълнатият монах от Драгомишъл, който е вторият по големина менхир в Чехия, е изключително фотогеничен и затова украсява редица статии и книги за такива камъни. Камъкът е защитен от държавата, като важен пейзажен елемент и не може да бъде преместван или повреждан.

Прокълнатият монах

Легендата за прокълнатия монах

С малко повече въображение менхирът от Драхомишъл може да бъде оприличен на фигура на монах в качулка. Този камък често се свързва с легендата за млад влюбен монах, който е имал намерение да избяга с прекрасната си възлюбена – девойка от Жатец, на име Урсула, която била от буржоазно семейство. Влюбените обаче не успяват да се отдалечат достатъчно далече. Настоятелят на манастира ги настига и проклина монаха. Горкият монах застива на място и се превръща в камък. Урсула бива определена като виновна за цялото нещастие и за наказание е изгорена на клада като вещица през 1668 г. Тази легенда датира от 1668 г., но камъкът, разбира се, е по-стар. Оттогава той се нарича Прокълнатият монах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *