Български автори,  История,  Келтски свят

Дъблин – градът, който пробужда въображението

19.12.2007г., от BPost.bg взето от:

https://www.moreto.net/novini.php?n=16237

Ирландската столица Дъблин е енергичен и космополитен град, където древните традиции срещат модерната енергия. Той е много стар град с археологически останки, които датират отпреди няколко хиляди години.

Дъблин е най-известен с Грегорианския си архитектурен период и много красиви грегориански площади. Дъблин е очарователната столица на Ирландия и един от най-обичаните градове в Европа. Градът е място, където с удоволствие можете да изследвате всичко пеша, тъй като много туристически атракции са на лесни и кратки разстояния една от друга.

Ирландската столица е преуспяващ културен център и дом на велики литератори. Дъблин е също така и идеалното място за бизнес, както и за туристи с много свободно време. Няма пътуване до Дъблин, което да е пълно без посещението на някой традиционен пъб.

Като пристигнете на летището в Дъблин, качете се на пътнически автобус, с който да отидете направо до улица „O’Connell“, сърцето на града, за да си оставите куфарите. Ходете на юг към река Лифи.

Преминете през моста O’Connell до южната страна и най-стария университет на Ирландия, Trinity College, създаден през 1592 г. Колежът е едно от водещите исторически места на Ирландия, привличайки повече от 500 000 посетители на година. Най-интересната част е книгата „Book of Kells“ („Книга на келтите„), която е била написана от келтски монаси около 800 г. от н. е. Този богато илюстриран ръкопис съдържа четирите евангелия на Библията на латински.

Също така се разходете през градинките на колежа – оазис в сърцето на града.На няколко минути на юг е улица „Grafton“, една от двете основни улици за пазаруване в Дъблин, с нейните декорирани магазини, където уличните актьори  играят за купувачите.

Обърнете се наляво до улица „Duke“ и се отбийте в пъб Davy Byrne’s за обяд със сандвич и бира Guinness. Davy Byrne’s е един от най-известните пъбове.

Продължете до върха на улица „Grafton“, за да видите Арката на мускетаря, която маркира входа на североизток до огромния парк St. Stephens Green. Арката чества Кралските мускетари от Дъблин, които изгубиха своите животи да се борят с Британия през войната. Разходете се до югоизточната порта на парка, която води към върха на улица „Kildare“, дом на Националния музей, националния парламент (Oireachtas) и националната библиотека.

Ако се завъртите надясно до края на улица Kildare ще ви отведе към площада Merrion, друг зелен парк, който е обграден от някои при най-добрите грегориански здания в Дъблин, включително детския дом на Оскар Уайл. Кратко преминаване нагоре по западната страна на площада ще ви доведе до сградата на правителството.

На противоположната страна на правителството е хотелът Merrion, страхотно място за спиране за чай в пищна обстановка, декорирана с частна колекция на ирландско изкуство. Както много неща в Дъблин и тук не е евтино, но е отлична възможност да се насладите на интериора на съседните сгради, които украсяват хотела, една от които е била рожденото място на херцога на Уелингтън.

Отправете се назад на площад Merrion по улица „Насау“, която ще ви отведе, към колеж „Грийн“. Срещу главния вход на Trinity College са великолепните галерии с колони от ХVІІІ век на терасата на сграда в Ирландия, която някога е приютявала ирландските камари на парламента. Лабиринтът от стари, тесни, павирани улици зад банката е известен като Temple Bar, който е бил преоткрит, като център за забавления.

След като сте се разхождали през целия ден, Temple Bar е популярно място с туристи, които избират от редица ресторанти и барове за ядене и пиене. Западната част на Temple Bar е също така домът на Viking Dublin. Викингите са заселявали бреговете на реката Лифи в 841 г. и така са създали град Дъблин. Следи от тези ранни обитатели вече са разкрити.

На следващия ден след стабилна ирландска закуска се отправете към улица Abbey, за да вземете електрическия трамвай към затвора Kilmainham, който беше декор за списък от филми, включително „Италианската работа“ с Майкъл Кейн и „В името на бащата“. Тук вие ще бъдете потопени частично в историята на Ирландия, проследявайки събития от 1790 г. до 1924 г.

Качете се на трамвая обратно до града до Collins Barracks, бивша военна база, сега Музей за декоративни изкуства и история, показващ артикули от фина дантела до тежки оръжия. Входът е свободен. Само през река Лифи лежи известната пивоварна Guinness.

Преди да вървите върху най-новия мост в Дъблин, надлеза Sean O’Casey, ще забележите бронзов паметник. От моста получавате и добра гледка към сградата на митницата.Вземете си такси към Sandytown и спрете за обяд при ресторанта Caviston’s за селекция на местни морски продукти и завършете с пай от манго и тропически плод. Погрижете се предварително да сте си направили резервация.

На само 100 метра от Caviston’s се намира скалистият бряг на залива Дъблин, където можете да наблюдавате крайбрежието и пристанището Sandycove. Минете покрай кулата на Джеймс Джойс, където той е написал първата глава на „Одисей“.

Продължете по брега, докато стигнете до пристанището Bulloch, защитено риболовно село в средновековните времена, което все още е малко, работещо  пристанище. През по-топлите месеци то е популярно място за въдичари и посетители, наемащи рибарски лодки.

Срещу пристанището е замъкът Bulloch, който е бил изграден от Цистерцианския монашески орден, за да защитава техните риболовни права. Покрай страната на крепостта има стъпала, които водят до необикновения град Dalkey, който е дом на ирландски знаменитости, включително Eня, Едж от U2, Крис де Бърг и бившия състезател от Формула 1 Еди Ървайн.

Продължавайте нагоре по хълма до парка за панорамна гледка през заливите Дъблин и Killiney, който се простират до планините Wicklow. Не е чудно, че звездите избират това място за свой дом.

За вечеря опитайте ресторанта Guinea Pig, който всъщност е рибен ресторант или тайландски ресторант, гордеещ с се по-пикантно азиатско въздействие.

Отскочете до бар Finnegan’s Sorrento, където можете да поделите маса с автора Maeve Binchy или филмови режисьори като Нийл Джордън или Джим Шеридън, (всички са местни жители).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *