Митология,  Символи

Магията на врани и гарвани

взето от:

https://bg.religiousopinions.com/the-magic-crows-ravens

Carrion Crow - eBird
Врана, снимка – https://ebird.org/species/carcro1
Forest Raven - eBird
Гарван, снимка https://ebird.org/species/forrav1

Въпреки че врани и гарвани са част от едно и също семейство ( Corvus ), те не са точно една и съща птица. Обикновено гарваните са доста по-големи от врани и са склонни да изглеждат малко по-космати. Гарванът всъщност има повече общо с ястребите и другите хищни птици, отколкото стандартната и по-малка по размери врана. В допълнение, въпреки че и двете птици правят впечатляващи крясъци и шумове, гласът на гарвана е обикновено малко по-дълбок и по-гърлен от този на врана.

И врани, и гарвани се появяват в различни митологии през вековете. В някои случаи тези птици се считат за знак за лоши вести, но в други те могат да представляват послание от Божественото. Ето някои завладяващи примери за размисъл.

Гарвани и врани в митологията

В келтската митология богинята на войната, известна като Мориган, често се появява под формата на врана или гарван или е придружена от тях. Обикновено тези птици се появяват в групи по три и това се приема като знак, че Мориган наблюдава или евентуално се приготвя да дойде при някого на посещение.

В някои приказки от цикъла на уелския мит, Mabinogion, гарванът е предвестник на смъртта. Смятало се е, че вещиците и магьосниците имат способността да се трансформират в гарвани и да летят, като по този начин не могат да бъдат хванати.

Коренните американци често виждаха гарвана като измамник, подобна роля има и койот. Съществуват редица приказки относно пакостите на гарвана, който понякога се разглежда като символ на трансформацията. В легендите на различни племена гарванът обикновено се свързва с всичко – от създаването на света до дарбата на слънчевата светлина за човечеството. Някои племена приемали гарвана като крадец на души.

Ето какво твърди Native-Languages.org: „В индийския фолклор интелигентността на врана обикновено се представя като най-важната им черта. В някои племена враната се свързва с гарвана, като по-голям братовчед, който има много от същите характеристики. За други племена, враната и гарванът са различни митологични образи. Враните също така се използват като родови животни в някои индиански култури. Такива свързани с враните племена са Чипеуа (чиито чиято родова врана и тотем се наричат ​​Aandeg) племето хопи (които наричат враната се Angwusngyam или Ungwish-wungwa), както и племената Menominee, Caddo, Tlingit и Pueblo от Ню Мексико. „

За тези, които се интересуват от норвежкия пантеон, Богът Один често е представен от гарвана – обикновено двойка от тях. Ранното произведение на изкуството го изобразява като придружено от две чернокожи птици, които в Еда са описани като Хугин и Мунин. Имената им се превеждат като „мисъл“ и „памет“ а тяхната работа е да служат като шпиони на Один, носейки му всяка вечер новини от земята на хората.

Гадаене и суеверия

Враните понякога се използват за гадаене. За древните гърци, враната е била символ на Аполон в ролята му на бог на пророчеството. Методът „Авгури“ /Augury/ – гадаене с използване на птици – бил популярен както при гърците, така и при римляните за тълкуване не само върху цвета на птица, но и на посоката, от която тя лети. Врана, която лети от изток или юг, се считала за благоприятeн знак

В някои части на планините на Апалачи ниско летяща група врани означавало, че болестта идва. Ако врана прелети над къща и се обади три пъти, това означава предстояща смърт в семейството. Ако врани грачат сутрин, преди другите птици да са запели, то ще вали. Въпреки ролята им на пратеници на съдбата и мрака, на лош късмет е да убиеш врана. Ако случайно го направите, трябва да погребете птицата – и не забравяйте да носите черно, когато го направите!

На някои места се смята, че не е достатъчно само гледане на врана или гарван, а броя на птиците. Майк Кейхил в „Криво мазе” казва: „Когато виждате само на една врана, това е знак за лоша поличба. Но две врани означават късмет. Три врани означават здраве, а четири врани означават богатство. И все пак пет врани означават, че болестта идва, а ако сте свидетели на шест врани, това означава, че смъртта наблизо.

Дори в рамките на християнската религия гарваните имат специално значение. Докато те са посочени като „нечисти“ в Библията. Книгата Битие ни казва, че когато след Потопа водата се оттеглила, гарванът бил първата птица, която Ной изпрати от ковчега да открие земя. Също така, в еврейския Талмуд на гарваните се приписвало да учат човечеството как да се справят със смъртта; когато Каин уби Авел, гарван показа на Адам и Ева как да погребат тялото, защото никога досега не са го правили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *