История,  Келтски свят

Свети Пиран от Корнуол

Пиран  — отшелник от Падстоу. Дни за почитане — 5 март, 18 ноември

Взето от:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D1%83%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9

превод от руски: Сурен Исраилян, 15.12.2021г.

Роден през V-ти век, мястото е неизвестно, в Корнуол, починал: около 480г., в Перанзабуло

Статут: чудотворец и католически свети

Житие

Смята се, че Св.Пиран /Piran/ или Пирин, или Перан е родом от Ирландия. Местните езичници го вързали към воденичен камък и го хвърлили от скала в бурно море. Морето веднага се успокоило и той благополучно стигнал до пясъчните дюни, днес наричани Перанзабуло (Perranzabuloe) в Корнуол. 

Свети Пиран живял отшелнически живот близо до Падстоу, Корнуол, но при него дошли много християни, които основали манастир Ланпиран (Lanpiran), в който Св.Пиран станал настоятел.

Кръст на Св. Пирана в дюните на Перанзабуло
Флаг на Св.Пиран
Св.Пиран се смята за покровител на местните оловни рудници и често погрешно се идентифицира със светеца Киарън от Сайгир (Ciarán of Saigir). Топенето на калай в Корнуол е било известно още преди превземането на тези земи от римляните. Но по-късно тайната му беше изгубена. Според легендата, веднъж на домашното огнище на светеца, направено може би от калаена руда и черно от сажди, се появил бял кръст, който сега можем да видим на знамето му.

Смята се, че светецът е бил погребан в Перанзабуло. Впоследствие мощите му били открити и разпространени в цялата страна, по-специално поставени в катедралата на Ексетър. В реликвария на стария храм Перанзабуло се намирала светата му глава. 

Храмовете в Перанутно/Perranutno и Перанарвортал/ Perranarvortal са посветени на Свети Пиран. В неговата чест са осветени извори в Перануел/Perranwell и Пробус/Probus. Село Перанпорт/Perranporth в Корнуол, Лок-Пезран/Loc-Pezran и Сен-Перан/Saint-Péran в Бретан, Франция [1] са кръстени на светеца.


Забележки

  1. Cornish Church Guide (1925) Truro: Blackford

Препратки

St. Piran –    Dictionary of National Biography   и  Оксфордский биографический словарь

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *