Изкуство

Митологичен жанр в изкуството

взето от:

https://bul.mainstreetartisans.com/3890417-mythological-genre-in-art

Този жанр изобразяват приказни създания, герои от легенди и традиции и фолклорни събития.

Как да се съживи картината

Без съмнение, за да покаже събития, които той не е видял със собствените си очи, майсторът трябва да има отлично въображение и да познава сюжета на работата, на основата на която той ще създаде творбата. За да може зрителят да хареса картината, трябва умело да използва четката, след това изображенията, които съществуват в главата на художника. Те ще оживеят и се превърнат в приказка в действителност. Майстори, които могат да направят това, са станали известни по целия свят. Известни имена включват Ботичели, Васнецов, Мантеня, Врубел, Джорджоне.

Image

Митологичният жанр в изкуството се появява, когато хората престават да вярват в онова, което научили от предците си. Художниците дават свобода на въображението си и изобразяват върху платната участниците в древни събития, така както те ги представляват. Митологичният жанр в изобразителното изкуство особено процъфтява през Възраждането. В различни векове легендите се превръщат в обект на творчество.

Първоначално митологичният жанр наблягал върху образа на героите от древна Гърция и събитията, свързани с техния живот. След това постепенно се появяват сцени, изпълнени с естетически и морални теми, близки до реалностите на живота. Постепенно рамките на жанра се разширяват, като в основата му са келтските, германските, индийските и славянските митове.

Сандро Ботичели

„Пролет“ Уикипедия

Този художник е първият, който започва да използва митологичния жанр за създаване на произведения на изкуството. Пред него тези мотиви са били използвани за декоративни орнаменти. Творбите се правели по поръчка на клиенти, които често сами си измислели, какво трябва да се изобразява и какво семантично натоварване щяло носи. Затова те понякога са били разбирани само от купувачите.

Интересното е, че майсторът включва в картините си мебели от всекидневния живот. Следователно необичайният размер или форма на неговите платна се оправдавала с връзка с темата, по която е била написана. Може би затова всичко изглежда доста хармонично. Сред творбите на художника „Раждането на Венера“, „Пролет“. Ботичели използва и митологичния жанр, за да нарисува олтарите. Прочутите произведения от този вид включват „Благовещение на Честело” и „Мадона и дете с Йоан Кръстител”.

Андреа Мантеня

Parnassus (Mantegna) - Wikipedia
„Парнас“ Уикипедия

Митологичният жанр в изкуството донесе слава на този художник. Най-известната му картина е „Parnas“. Като добър познавач на древността Мантеня създаде това платно, изпълнено с фини алегории, някои от които все още не са решени. Основният сюжет на картината е любовта на Марс и Венера. Художникът поставя фигурите си в центъра. Това е прелюбодейство, така че Мантеня намира за необходимо да отразява възмущението на измамения съпруг – Хефест. Той напусна стаята си и застана на входа на ковачницата, изпращайки проклятия към влюбената двойка. Двама богове, Аполон и Меркурий, допринасящи за сближаването на Марс и Венера, също присъстват в картината. В допълнение, там са изобразени девет танцуващи музи, чието пеене може да предизвикат. вулканично изригване. Но вдясно от центъра на картината е Пегас. Според легендата този крилат кон е в състояние да спре изригването, ако стъпи на копита.

Джорджоне

Описание картины джорджоне «спящая венера» - Описание картин
„Юдит“ https://infocentereurope.ru/izobrazitelnoe-iskusstvo/opisanie-kartiny-dzhordzhone-spyashhaya-venera.html

Майсторът е написал няколко картини в митологичния жанр. Сред тях, „Спящата Венера“, остана незавършена, тъй като авторът емира от чума. Все още продължава дебатът за това кой е завършил платното. Картината му „Юдит“ се основава на библейската история. Тази тема беше възприета и от други художници, но върху платното на Джорджоне Юдит е представена като скромна, деликатна и пълна със собствено достойнство. Тя стъпва на главата на Олоферн. Това е отрицателен характер, но външният му вид не отблъсква зрителя, макар по онова време негативните герои са се представяли като грозни.

Виктор Васнецов

Koschei - Wikipedia
„Кашчей Безсмърни“ http://www.artprojekt.ru/gallery/vasnetsov/Vas17.html

Създателят на картините, познати от любимите приказки на всички, винаги включвал в творбите си митологичен жанр. Те изобразяват героите на всички произведения на руския фолклор, любими и познати от детството. Митологичният жанр позволява на художника да изобрази на платно това, което рисува въображението му. Но творбите на Васнецов имат толкова силно влияние върху душата на човека, че намират ехо във всяко сърце.

Васнецов обичаше и знаеше как да предаде в творбите си красотата на руската природа. Всичко, което човек вижда в картините на Васнецов, му изглежда познато. Дори и приказни герои са разпознаваеми, въпреки че не можеха да се видят никъде другаде. Творбите на майстора не са просто изобразени, те учат как трябва да изглежда чистата женска красота, мъжествеността и героичната сила. Това са картини като “Снежанката”, “Альонушка”, “Героите”, “Иван Царевич и Сивият вълк”, “Кашчей Безсмъртни”.

Михаил Врубел

Жената от картината ♥ „Принцесата Лебед” на Михаил ВРУБЕЛ и жената РИБИ |  webstage.bg
„Принцесата на лебеда“ https://webstage.bg/horoskopi/4231-zhenata-ot-kartinata-printsesata-lebed-na-mihail-vrubel-i-zhenata-ribi.html

Митологичният жанр стана основа на творчеството на не по-малко известния художник Михаил Врубел. Всеки знае картина „Принцесата на лебеда“, базирана на приказката на Пушкин. Въпреки че образът е доста митологичен, всъщност Врубел изобразява жена си в сценичен костюм. Тя пееше в една опера, пейзажът за който също бе нарисуван от съпруга си. Използваните цветове изпълват изображението с нежност и лекота. Авторът се опита да предаде момента, в който птицата се превръща в красива принцеса и успява доста добре. Досега магическият ефект на картините му кара много хора да станат почитатели на неговата работа.

Митологичният жанр е интересен, събужда въображението не само от художника, но и от зрителя. И най-важното е, че има много източници за вдъхновение, така че откритите пространства за творчество са безкрайни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *