Изкуство,  История

Във Велико Търново вдигат паметник на акад. Лихачов

19.04.2013г., автор: Здравка МАСЛЯНКОВА от https://www.dnesbg.com взето от:

Във Велико Търново ще бъде издигнат бюст-паметник на видния руски филолог и културолог академик Димитрий Сергеевич Лихачов. Това обявиха вчера във Велико Търново от Европейската асоциация за аудио-визуални комуникации по време на десетото международно туристическо изложение “Културен туризъм”. Монументът е част от мащабния геоисторически и културен коридор “Пътят на конника”, обхващат 11 държави от Азия и Европа.

Покойният академик Лихачов е изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като “Второ южнославянско влияние”.

“Пътят на конника” проследява маршрута на келти, балти, траки, гърци, индоарийци, индоиранци, хети, скити, славяни и германи от Китай до България.

Евразийският културен коридор ще развива своята дейност на територия от 55 100 000 кв.км, разположена на два континента и ще обхване 1 милиард и 611 милиона души население. “Пътят на конника” включва огромно разнообразие от теми, групирани в четири основни направления: култура, образование, туризъм и икономика, както и младежко движение.

До края на 2013 година се планира да бъдат очертани първите два културни и туристически маршрута в България, които ще бъдат включени в новия паневроазиатски културен коридор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *