Изкуство,  Символи

Бижута, които се счита, че носят късмет

от сайта – https://somaha.bg взето от:

https://somaha.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82

колие с детелинка
Хората имат предмети, които смятат, че им носят добър късмет. Сигурно и вие в училище сте имали любим пръстен или гривна, които са ви носели късмет на изпити и тестове. Може дори да сте имали късметлийски обеци, когато сте излизали в компания с приятели. Макар и да не знаем, дали наистина едно бижу може да донесе късмет, ние считаме, че ако човек вярва, че нещо му носи късмет, то със сигурност ще му донесе такъв рано или късно.

Бижутата, които ни носят късмет, може да са ни подарени, може да са наследени, а може и да сте си ги купили, защото винаги сте искали такова бижу. Много често, купувайки дадено бижу, то ни напомня за човек, случка или усещане. Всеки път, в който го погледнем си спомняме и ни става приятно.

Късметлийските бижута ги носим най-често, когато имаме нужда от допълнителен късмет в трудна ситуация. Ако искате да подарите на някого нещо късметлийско или както се казва за „кадем“, четете по-долу. Решихме да ви разкажем повече за онези символи, използвани при златните и сребърните бижута, които най-често се вярва, че попадат в късметлийската категория.
колие с детелинка
Висулка четирилистна детелина

Те са древен ирландски символ за късмет. Келтите вярвали, че детелината с четири листа може да им помогне да видят феи и да избегнат пакостите им. Да видиш фея или да попаднеш на някоя пакост, направена от тези същества е било много лош късмет. Според друго вярване, четирите листа символизират вяра, надежда, любов и късмет. А според трета – слава, богатство, здраве и вярна любов.

Истинските четирилистни детелини са рядкост. Само едно растение на 10 000 има 4 листа, вместо 3. При тях, четвъртото листенце трябва да е по-малко от останалите 3. Когато обаче се изобразява върху бижу, за повече симетрия, четирите листенца се правят еднакви. Този символ е прекрасна висулка за колиета, за гривни с късмети и дори за малки деликатни обеци.
подкова за късмет
Подкова висулка

Подковите са символ на късмет, произхождащ от различни легенди. Според една легенда, те са късметлийски, защото желязото гони феите. Вярва се, че те не могат да го докосват и заради това не закачат къщи, на чиито порти има закачени подкови. Друга легенда разказва за Свети Дунстан. Той бил добър ковач, на когото дяволът заповядал да изработи подкови за коня му. Вместо за животното обаче, ковачът заковал подкова на крака на дявола. Условието да премахне болезненото желязо от крака му, било обещанието, че ще стои далеко от всяка къща, на която има окачена подкова.

И двете легенди са интересни, но най-интересен е фактът, че дори и да не са запознати с тях, хората още окачват подкови на вратите си. Някои от амулетите имат и точки, които задължително трябва да са обърнати нагоре – само така, подковата ще се напълни с късмет. Златните и сребърни висулки във формата на подкова също могат да бъдат добро допълнение към гривна или колие.

Зарчета символ

Като се има предвид колко хазартни игри се играят със зарове, не е изненадващо, че те са се превърнали в символ на късмета. По време на Втората световна война пилотите на изтребители често окачали висящи зарчета из машината, с идеята да променят ниските си шансове и да се завърнат вкъщи безопасно. Зарчетата са добър подарък, за някой, който обича да играе или има невероятен късмет и е галеник на съдбата.
златна висулка калинка
Калинка символ

Калинките са популярни насекоми по целия свят и много култури вярват, че носят късмет. В немско говорящите страни те буквално се наричат ​​щастливи бъгове: „Glueckskaefer“. Как калинката може да ви направи по-късметлия? Някои култури казват, че ако калинка кацне върху вас и вие не я махнете, късметът ще ви застигне. Други казват, че ако мъж и жена видят калинка едновременно, ще се влюбят един в друг. В Белгия, ако калинка полази неомъжено момиче, означава, че скоро време тя ще се задоми. Ако пък на полето долетят много калинки, то фермерите са го считали за знак за добра реколта.

Вярва се, че колкото по-наситено червен е цветът им и колкото повече петна имат, толкова повече късмет ще носят. Калинките са красиви насекоми, които пресъздадени на бижу, може да бъдат прекрасна украса за деца и възрастни. Не са рядкост детските обеци във форма на калинка или висулките за гривни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *