Български автори,  Език

Интернет вдъхва нов живот на изчезващи езици

Общо 6 500 езика в света са застрашени от изчезване до края на 21 век

12.06.2007г. , автор: Десислава Попова взето от:

https://www.investor.bg/sviat/6/a/internet-vdyhva-nov-jivot-na-izchezvashti-ezici-51568/

Застрашени от изчезване езици като уелски, навахо и бретонски привличат вниманието на все повече потребители в интернет, пише Ройтерс.


Експертът по уелски език Дейвид Кристъл твърди, че интернет може да предотврати трагичната съдба на около половината от 6 500 езика в света, застрашени от изчезване до края на 21 век.


Интернет им дава шанс за публичност, която преди не беше възможна, коментира Кристъл, който е написал над 50 книги по езикознание.


Застрашените езици се появяват в блогове, чат стаи, сайтове за обмен на видеофайлове и социални мрежи и присъствието им във виртуалния свят привлича младите хора, които го говорят. Езикът има шанс да оцелее, ако е важен за младите, а за тях наличието му в интернет означава, че е модерен, обяснява Кристъл. Освен това, общностите в интернет създават и чувство за принадлежност.


Съществуват например десетки чат стаи, в които около 600 000 потребители общуват на уелски, а това е около 20% от населението на Уелс.


Според Кристъл в света има 50-60 езика, които вече се говорят от само един човек, а около 2 000 други никога не са имали писменост. Загубата на тези езици е окончателна и в този смисъл интернет е много важен, добавя той.


За създаването на сайт обаче обикновено са нужни средства, а това е проблем за африканските и южноамериканските езици, където правителствата налагат официалните испански, френски или английски.
Северноамериканските езици, особено навахо, имат повече късмет и голям брой виртуални общности в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *