Български автори,  Традиции

Кръстче от липа гони всяко зло

Правели черешова магия за красиви деца

05.06.2021г., от https://politika.bg взето от:

https://politika.bg/bg/a/view/krystche-ot-lipa-goni-vsjako-zlo-88787

Кръстче от липа гони всяко зло

Пролетта е сезонът, в който всяка жива твар преживява времето на растеж и обновление. А за българския народен календар това е времето за усилен земеделски труд, време за сеене и садене. Всичко това е породило и много вярвания за магическата връзка между човека и природата.

Знание, оцеляло още от времената на траки, славяни и прабългари, се е запазило в устната ни традиция за това как трябва да се садят различните растения и какви магически сили излъчват те.

Липата е култово дърво у всички славянски народи, при келти и германи. По-късно е установено, че кръстче, изработено от това дърво, предпазва човека от всяко зло – беди и болести. Високият сакрален статус на липата има връзка и с християнските легенди. Тя е смятана за дървото на Богородица. Липата покрива със своите клони Богородица и малкия Христос по време на тяхното бягство в Египет. Листата и цветовете й се използват широко в любовната магия. От дървесината й се приготвят амулети, които имат за цел да привличат любов и щастие. Там, където растат липи, не падат мълнии, а хората се криели под нейните клони по време на опасности. 

Но е добре да се засажда далеч от къщата заради корените си. С ароматните си цветове тя освежава околната среда, големите й листа пречистват въздуха. Заради формата им на сърце пък келтите се събирали под липа при разрешаването на спорове – за да се вземат най-справедливите решения. С въглища от липово дърво някога са пречиствали водата и са си почиствали зъбите и венците.

Много вярвания са свързани и с ореха. Както и липата, той не бива да бъде засаждан в близост до къщата, защото след години корените му ще я повдигнат. Не е добре и да се седи под сянката на орех, защото човек ще настине. Ако на Илинден има гръмотевици, орехите ще се напълнят с червеи.

Цветовете на акацията са изключително полезни, но древните са смятали, че това дърво не трябва да е в близост до къщата. Около него витаели много силни енергии, които само малцина посветени жреци са можели да контролират. По-рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането й се смятало за светотатство.

Борът се считал за добротворно дърво, но само ако е покълнал сам. Сокът на брезата е изключително полезен за прочистване на организма, но само старейшините имали право да го добиват през пролетта. За измитане на злото от нейните клони в древността са се правили метли, а от сухата й кора – факли, които се палели на Ивановден или на Петровден.

Черница близо до къща не било добър знак. Възрастни хора казвали, че огромни черници, които се виждат отдалеч, са знак, че къщата до тях отдавна е опустяла заради смърт или друго.

Върбата заема важно място в народните вярвания. От нея се правят венчета, които церят дископатия и други болежки. За глога пък се е вярвало, че тоягата от него е най-мощното средство срещу вампири и зли духове, които пият силите на сърцето. Не случайно цветето и плодът на това растение в народната медицина се използват именно за лечение на сърце.

Ябълката се свързва с греха в християнството, но в народната традиция е магически плод, символ на приятелство и съпружески живот. Тя е неразделна част от сватбени и религиозни обичаи. Преди Петровден (29 юни) обаче жените не бивало да ядат този плод, за да не им пораснат ябълки в гърлото като на мъжете.

Доскоро в някои села на България се е спазвал следният ритуал – с първата вода от къпането на новороденото се поливала черешата, за да стане детето красиво. Дървото се счита за символ на страстта и любовта.

Дяволът бяга от дряна

Дрянът е дърво, което първо цъфти през пролетта, а последните зрели плодове дава през есента. Дрянът се свързва със здравето и от него се правят сурвачките, слага се в питката за Коледа, правят се ритуали за здраве. Сам дяволът се страхува от него. Според народна легенда сатаната видял рано цъфналия дрян и решил, че вече е пролет и е топло. Легнал под храста и заспал, но на сутринта се събудил – премръзнал и целият в сняг. И оттогава гледа да е надалеч от пролетния храст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *