Изкуство,  История,  Символи,  Традиции

Боговете на келтите

взето от:

https://bg.religiousopinions.com/gods-celts

Знаете ли, че …

  • Много от божествата от келтската митология били повлияни от пантеоните на други народи, които нахлули в Британските острови.
  • Келтите не ни оставили никаква информация за техните богове и богини, за тях знаем от Юлий Цезар и неговите съвременници, както и от християнски монаси, дошли по-късно.
  • Келтските божества обикновено са били свързани с различни аспекти от ежедневието, като работя у дома навън и елементи от природния свят, като потоци, дървета или хълмове.

Бригид, Покровителката на Ирландия

Анна Горин / Гети изображения

Дъщерята на Дагда, Бригид била една от класическите тройни богини на келтския пантеон. Днес много езичници я почитат като богиня на домашно огнище, както и на гадаене и пророчество. Тя често се свързвала с празника Имболк, както и с огъня, домашния живот и семейния живот. .Бригид била покровителка на поети и бардове, както и лечители и магьосници.

Cailleach, владетел на зимата

Кайли, старицата, управлява по-тъмната половина на годината.
Адри Бергер / Image Bank / Гети Имидж

Кайли – възрастна жена е известна в келтския свят като носителка на бури и „Тъмната майка на зимните месеци“. Въпреки това, тя имала видно място в митологията не само като разрушител, но и богиня-създател. В някои митове тя се представяла като отвратителна старица, но когато героят е бил мил с нея, тя се превръщала в прекрасна млада жена, която го награждава за добрите му дела. В други истории, тя се превръщала в гигантски сив камък в края на зимата и оставала така до Белтен, когато се връщала отново към живота.

Cernunnos, див бог на гората

Колектор за печат / Гети изображения / Гети изображения

Кернун е рогатият бог, открит предимно в келтски райони и символизирал плодородието и мъжествената енергия. Често празнуван около празника Белтен, този бог се свързвал с гората, събеждането на земята и плодородието. В някои народи той се разглеждал като бог на смъртта и утешавал мъртвите, като им пеел по пътя към духовния свят.

Керидвен, пазителка на котела

Фарал / Гети Имидж

Керидвен е известна в уелската митология като пазителка на Котела от Подземния свят, в който се извирали знания и вдъхновение. Тя се смятала за богинята на пророческите сили и тъй като нейният символ е Котелът, тя е била почитана и езически традиции. Легендата за Керидвен е била низ от трансформации. Когато тя гони сина си Гвион, двамата са се променяли в безброй животински и растителни форми. След раждането на Taliesin, тя мислила да убие бебето си, но променила решението и го хвърлила в морето, където той е бил спасен от келтски принц Елфин. Затова преражданията и трансформацията са били под контрола на тази мощна келтска богиня.

Дагда, бащата на Ирландия

Урай / Гети Имидж

Дагда е бил баща на келтския пантеон и играел важна роля в историите за ирландските нашествия. Той бил водач на Туата де Данаан и бил бог на плодородието и знанията. Името му означава „добрият бог“. Дагда носел голям котел с черпак. Котелът бил вълшебен, защото в него никога не свършвала храната, а черпакът бил толкова голям, че двама мъже можели да лежат в него. Дагда обикновено се представял като дебел човек с голям фалос, като бог на изобилието.

Херне, Бог на дивия лов

Великобритания по естествена история / Гети изображения

В британската митология Херне Хънтър е бог на растителността, лозата и дивия лов. Празникът на Херне е бил през есенните месеци, когато се разгонват елените. Той е живял около района на Уиндзорската гора в Беркшир, Англия и яздел силен черен кон, придружен от глутница гончета. Хората, които попадали на пътя му, бивали пометени и предопределени да яздят с него за вечни времена. Той се възприемал като предвестник на лоша поличба, особено за кралското семейство.

Луг, майстор на уменията

Бог-покровител на ковачите и занаятчиите. Изображение на Кристиан Байт / Гети изображения

Луг е келтският бог, почитан за своите умения като занаятчия. Той бил бог на ковачите, металообработвачите и занаятчиите. Като бог на реколтата, той е бил отличен със собствения празник на 1 август, известен като Lughnasadh или Lammas. Луг се свързвал с майсторство и умения, особено в начинания, включващи творчество. Въпреки че не се свързвал с войната, Луг е бил известен като умел войн. Оръжията му включвали мощно вълшебно копие, което било толкова кръвожадно, че често се опитвало да напада само. Според ирландския мит, в битката копието разпалвало огън и така пробивало вражеските редици.

Мориганът, Богинята на войната и суверенитета

Дитер Шефер / Гети изображения

Мориган е била известна като келтската богиня на войната, но имала и други функции. Тя е била свързана със суверенитета на земята и кралството. Мориганът често се явявала като врана или гарван или била придружена от тях. В разказите от цикъла на Ulster тя е показана и като крава и вълк. Връзката с тези две животни предполага, че в някои райони тя може да е била свързана с плодородието и земята.

Рианон, конна богиня на Уелс

DaydreamsGirl / Гети изображения

В уелския митологичен цикъл, Mabinogion, Rhiannon е известен като богинята на конете. Въпреки това тя също играела решаваща роля в кралството на Уелс. Конят имал важна роля в голяма част от уелската и ирландската митология. Много народи от келтския свят е по-специално Галия, използвали конете във война и затова тези животни често се появяват в митовете и легендите в Ирландия и Уелс.

Талисин, най-добрият бард

aluxum / Гети изображения

Въпреки че Талисин е документирана историческа фигура в уелската история, той е успял да се издигне до статута на бог. Митологизираната му история го издигна до статуса на второстепенно божество и той се появява в приказките от крал Артур до Бран Блажени. Днес много съвременни езичници почитат Талисин като покровител на барди и поети, тъй като той е известен като най-добрия поет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *