Български автори,  Келтски празници,  Традиции

Хелоуин идва от древните келти

31.10.2020г., от https://vevesti.bg взето от:

В опит да замени съществуващия езически ритуал папа Григорий IV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици

Хелоуин е празник, който се отбелязва на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ.

Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Древните келти посрещали Нова година – Сауин, в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.

Защо тиквен фенер?

Според ирландска легенда, когато Дяволът дошъл да вземе душата на крадеца Джак, той успял да сключи сделка с него и да го убеди никога да не посяга на нея. Джак живял дълго и в грях и в крайна сметка в Рая никой не искал да приюти душата му. Тогава отчаяният мъж стигнал до ада, където старият му познайник бил повече от доволен да спази споразумението и да му откаже да го приюти. Така Джак бил обречен да обикаля безцелно. Успял само да си направи фенер от тиква с помощта на въглена, който Дяволът му хвърлил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *