Български автори,  История,  Келтски свят

Шотландия

Шотландия е известна с красивите си планински пейзажи и с многобройните езера, за които си има и специално наименование на английски – „lochs“.

28.09.2004г., автор Десислава Петрова взето от:

https://eva.bg/article/1905-Shotlandiya

Scotland Travel Guide | CNN Travel
https://edition.cnn.com/travel/destinations/scotland

Шотландия е известна с красивите си планински пейзажи и с многобройните езера, за които си има и специално наименование на английски – „lochs“. Най-известно е обвеяното в легенди сладководно езеро Loch Ness. Загадката на митичното чудовище Неси, което според очевидци живее там, е само малка част от тайните на древната и магична келтска земя. Обвеяни в мъгли и романтика са красивите шотландски замъци, а най-големите предизвикателства крие „пътят на уискито“.

В родината на уискито

Уискито, или просто „скоч“, разбира се е най-популярното питие в родината си Шотландия. Ако там си поръчате нещо друго, ще ви попитат: „Свърши ли уиското, та искате друго?“ Сякаш, за да угодят докрай на туристите, го произвеждат в най-живописните райони на страната: около река Спий , на запад от Абърдийн или на остров Исли.

Дестилационните лежат на „Пътя на уискито“ и приемат посетители: пътят е страшен, но славен. Кратката, познавателна и възхваляваща националното питие програма, завършва с неизбежна дегустация. Не случайно това е една от хитовите туристически атракции в Шотландия. Освен превъзходно чисто малцово или смесено уиски, тук ще ви предложат и уникалния местен коктейл Hot Toddy, за който твърдят, че е прекрасно лекарство срещу настинка и … черногледство. В мрачните дни шотландците сипват в стъклена чаша чаена лъжичка захар и мед от пирен и добавят уиски и гореща вода.

11 Best Scotch Brands 2021 - Top Scotch Whiskey Bottles to Sip
https://www.townandcountrymag.com/leisure/drinks/g26065217/scotch-whiskey-brands/

Местните казват за себе си, че характерът им е изкован от много фактори, но на първо място от климата. Там, където природата може да бъде толкова безжалостна, колкото и красива, хората са точни и взискателни, дори педантични в мислите и действията си. Понякога тези качества са маскирани от специфичното шотладско чувство за хумор. Ако например споделите с някой шотландец, че денят е прекрасен и слънчев, твърде вероятно е да получите в отговор „да, и ще си платим за него“.

„Бодливостта“ е издигната в култ чрез един от националните символи – магарешкия трън, който покрива значителна част от пустинните територии на страната. Магарешкият трън е националното цвете на Шотландия, използван като промоция на „шотландското“ в редица продукти, услуги и организации. Легенда разказва как група спящи шотландски бойци били обкръжени от викингите. Точно преди да настъпи касапницата един от враговете стъпил на магарешки трън с бос крак. Крясъците му събудили спящите шотландци и в последвалата битка те взели превес. Като признателност магарешкият бодил станал известен като Трънът Пазител.

Шотландия е за голф-маниаци

Друг пазител и покровител на Шотландия е Свети Андрю. Светецът е канонизиран в Патра, в Гърция, където е бил разпънат на кръст с хиксовидна форма – т.нар. салтир, който е станал негов символ. Днес салтирът гордо стои на националния флаг на Шотландия – бял, на син фон. Градът Сейнт Андрюс, на името на светеца, се смята за родина на голфа. Шотландците са маниаци на този елитен спорт.

Днес във всеки град в Шотландия има поне по един учебен курс по голф, а в Единбург те са повече от 20. Многобройни са и голф-игрищата в цялата страна, затова туристическите агенции организират специални голф-турове с обучение и практика. Там, сред красивата природа, могат да се усвоят основните умения в този спорт, а напредналите да се наслаждават на играта, както никъде другаде по света.

Old Course - St. Andrews
https://www.golfpass.com/travel-advisor/articles/want-a-dream-job-playing-golf-around-scotland-heres-your-chance

Разбира се освен голф, бихте могли да комбинирате престоя си в страната и с риболов, катерене, ветроходство, лов, езда, ръгби, кану – шотландците са фенове на спорта, култ, наследен от воинското минало на предците им.

Освен уискито и голфа Шотландия предлага и своите кулинарни „забележителности“. Не си тръгвайте от страната преди да опитате пушена треска от Арброуд – „Arbroath Smokie“, „Bannocks“ – безквасна овесена питка, прочутото шотландско говеждо – „Scotch Beef“, „Hotch-Potch“ – специален бульон, приготвящ се от кости, говеждо, овче или пилешко месо, с различни зеленчуци – моркови, грах, праз лук, стръкче целина. Опитайте още сьомга по шотландски – „Scotch Salmon“ и кейк от Дънди – „Dundee cake“.

Как да стигнем до Шотландия?

До Обединеното Кралство можете да стигнете с директен полет на България Еър до Лондон. Полетите са всеки ден и цените са приемливи. Вариантите да стигнете от Лондон до Единбург са два: с вътрешен полет или с влак. Ако пътувате с влак ще имате възможност да се насладите на едно традиционно, макар и малко старомодно пътуване. Ако искате да отидете директно в Шотландия, добра възможност предлагат чешките авиолинии – полетът до Единбург е с прекачване в Прага.

Планини, езера, романтични замъци

Отсядайки в приятен хотел, можете да отделите първите два дни от престоя си, за да разгледате историческите забележителности в столицата. В Единбургския замък, разположен върху угаснал вулкан, ще видите кралските регалии: корона, скиптър и меч. Към тях е добавен и „камъкът на съдбата“ – „the stone of destiny“, за който се смята че е бил използван от библейския Йосиф като възглавница. Камъкът е бил съставна част от церемонията по коронясване на шотландските крале до 1292 г.

Eilean Donan Castle |©Miguel Ángel Arroyo Ortega/Flick
https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/scotland/articles/the-best-castles-in-scotland/

Между Единбургския замък и замъкът Холирууд е разположена Royal Mile. Писателят Даниел Дефо я описва като „най-широката, най-дългата и най-красивата улица в света“. От Единбургския дворец започва и Princess Street. В началото й се издига паметникът на Сър Уолтър Скот и прочутият часовник от цветя – the Floral Clock, направен от хиляди малки цветчета, които всяка пролет се засаждат наново.

Ако не сте с организиран транспорт, можете да вземете кола под наем и да предприемете пътешествие из Шотландия. Това често се практикува от хората, които се завръщат в страната, влюбени в магичната й атмосфера. Кои са обичайните туристически маршрути? Глазгоу се намира на около 67 км от Единбург, като пътуването е почти изцяло по магистрала.

През 1990 г. градът е обявен за столица на Европа заради изключителната си архитектура. Препоръчваме ви да отделите време за галерията за модерно изкуство, музея на транспорта, катедралата, къщата Тенемонт, народния дворец. Можете да се включите в предварително организиран нощен риболов. На борда на кораба, капитанът раздава на всеки участник необходимите риболовни приналежности.

На около час път с кола разстояние от Глазгоу в посока северозапад се намира проходът „Rest And Be Thankful“ – „Почини си и бъди благодарен“. Наименованието му идва от неговата недостъпност до преди около 40 години, когато много рядко кола успявала да го изкачи, без да прегрее. Той е изходната точка към древното келтско кралство на Далриада. Минавайки през тази своеобразна „порта“ към миналото, човек оставя проблемите си назад. Сякаш е попаднал чрез магия сред чудесата на Тир На Ног – келтската земя на вечната младост.

Оттам продължавате по път А 82 към езерото Лох Ломонд, най-голямото сладководно езеро в Шотландия. При южния му край се намира националният парк Queen Elizabeth Forest Park. От Тарбет, разположен по средата на езерото Лох Ломонд, по път А 83 пък се стига до Инверари, където се намира обвеян в легенди красив замък.

Top-Rated Tourist Attractions Around Loch Lomond | PlanetWare | Beautiful  places to visit, National parks, Loch lomond
Националният парк Queen Elizabeth Forest Park. снимка – https://www.pinterest.com/pin/844354630110474478/

Друга дестинация от Единбург е Стърлинг. Разстоянието е около 60 км. Движите се предимно по магистрала в най-промишлената зона на Шотландия. По пътя можете да се отбиете до замъка Блекнес – Blackness Castle, родното място на кралица Мери Шотландска (Мария Стюарт). Някога важна кралска резиденция, днес той е полу разрушен, но останките му са внушителни. Многобройните стаи са разположени около централния двор и придават на замъка вид на ренесансов френски замък.

Приближавайки се към Стърлинг, ще останете силно впечатлени от надвисналите скали над града, върху които е разположен замъкът Стърлинг. Там е мястото, където шотландците успяват да отвоюват независимостта си от англичаните. В него се намира един от най-интересните музеи в Шотландия със запазени старинни гайди и тартан(специфичното шотландско каре).

На около 60 км от Стърлинг се намира Перт. Най-бързо се стига по път А9. Отклонение по А 85 към Креф води до замъка Хънтингтауър, строен през 15 век. С него е свързана романтичната история за Доротея, дъщеря на първия граф Гоури, която прескочила разстоянието между двете кули на замъка, за да избяга от майка си, заварила я с любимия.

Пролуката между двете кули и до ден днешен е известна като „Скокът на девицата“. Няколко километра по-нататък пътят води до Фоулс Уестер – древно селище, в което е църквата на Св. Бийн от 13 век. В храма се пази единственото парче кариран плат – тартан, което е ходило до луната, благодарение на астронавта Алан Макбийн. В Перт можете да видите градините Черибанк, където има над 900 вида пирен – най-голямата колекция на пирен в Обединеното Кралство; музеят и галерията на изкуствата; шотландския ликьорен център, където можете да дегустирате ликьор от малцово уиски, правен по стари семейни рецепти без машини.

Както се шегуват производителите, Not just for a rainy day! Не се отбивайте само когато вали! Специфичният говор в Шотландия ще промени представата ви за английския език. Ще вкусите нюансите му в шотландските пъбове и дестилационни; в архаичната магическа атмосфера на Замъка в Стърлинг, в Единбург или Гламис; в безкрайно красивата и удивително зелена природа – награда за прословуто „лошо“ време на острова.

Scotland weather forecast: Rain clouds on way as lockdown restrictions to  be relaxed | The Scotsman
https://www.scotsman.com/news/weather/scotland-weather-forecast-rain-clouds-on-way-as-lockdown-restrictions-to-be-relaxed-3213314

Екскурзия с група или индивидуално в страната на уискито, голфа и замъците можете да организирате чрез туристическа агенция Александър Тур, София, ул. Поп Богомил 44, тел. 983 33 22, 983 23 71

Досие Шотландия

Местоположение: Шотландия, заедно с Англия, Уелс и Северна Ирландия, е в пределите на Обединеното кралство, като заема северната част на острова.

Население: над 5 милиона души

Площ: 78 772 кв.км

Официален език: английски. Говорими – галски, близък до ирландския, предимно в планинската част и на островите, и шотландски – предимно в низините.

Часова разлика: българско време минус 2 часа, а между последната неделя на март и последната неделя на октомври – минус 1 час. валута: Национална валута – лира стерлинга (GBP). Банкнотите в обращение са с номинал от 100, 50, 20, 10 и 5 лири. В Шотландия Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland и Clydesdale Bank издават свои собствени банкноти, които се ползват почти на цялата територия на Обединеното Кралство. Ако не сте ги похарчили, преди да си тръгнете оттам, е добре да ги обмените.

Визи: Визите се издават от консулската служба на Обединеното Кралство у нас. Туристическите визи са валидни за 6 месеца. Необходимите документи са: попълнен формуляр, паспорт – валиден минимум 6 месеца след датата на връщане, 2 актуални снимки, визова такса, резервации за хотел и самолетен билет (ако пътувате със самолет) и документи, доказващи финансовото ви състояние. Издаването на визи в посолството на Обединеното Кралство се извършва след интервю.

Климат: На острова климатът е умерен. В летните месеци температурите не са високи, а влажността на въздуха е голяма. През по-голямата част от годината небето е облачно и мъгливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *