Български автори,  История,  Келтски свят

Предградия на Будапеща

взето от:

https://bg.aroundtravels.com/article-about-hungary/article-about-budapest/suburbs-budapest-photos-that-show.html

Предградия на Будапеща

Будапеща е пълна с музика … Цигулката звучи във всеки ресторант и дори международното летище носи името на Лист Ференц. Пътуването до столицата на Унгария винаги е събитие. Прекрасният град предлага стотици възможности за прекарване на времето по интересен, богат и разнообразен начин, а предградията на Будапеща по никакъв начин не отстъпват на центъра му по броя на атракциите, нито по гостоприемството на жителите, нито в богатите аромати на магически ястия, плаващи над старите улици.

От келтски времена

Преодолявайки само петдесет километра северозападно от столицата, пътешествениците се оказват в Естергом, най-старото предградие на Будапеща. Основано е от келтите, а по-късно древните римляни превръщат селището в укрепено военно съоръжение. Стратегическото значение на града беше особено през цялото време – в Естергом имаше ферибот през Дунава, поради което в продължение на много векове градът служи за резиденция на унгарските крале.

Основната архитектурна атракция на старите предградия на Будапеща е базиликата „Свети Адалберт“. Великолепната сграда е най-големият храм в страната. Изграждането му е продължило 30 години, а базиликата е осветена през 1856 година.

Estargom е разположен на границата със Словакия, а градският мост на Мария Валерия през Дунава свързва не само брега, но и страната.

Три ö и кралско наследство

Не всеки турист може да произнесе името на това предградие на Будапеща за първи път – колкото три букви „ö” с една дума не са твърде изразени в произношението. Можете лесно да стигнете до Gödöll от столицата с крайградски влак или автобус – пътуването ще отнеме не повече от половин час. В допълнение към невероятното име, Gödöllö може да предложи на своите гости обиколка на великолепния дворец от 18 век, построен от граф Грашшалкович.

Дворецът е подобен на град – в него са построени не само великолепни стаи, но и къщи за имигранти, изследващи нови унгарски територии. Ландшафтни дизайнери създадоха истински шедьоври на парковото изкуство около двореца. С течение на времето дворецът става собственост на унгарския император и се превръща в негова лятна резиденция. История на тока

Предградието на Будапеща Сентендре е известно със своите музеи. Има много много от тях и всеки си заслужава да бъде посетен и внимателен. Музеят на Марципан показва огромен брой експонати, направени от маса от сладки бадеми. Изненаданите гости ще разпознаят сред тях не само героите от любимите им приказки, но и оформлението на унгарския парламент, изпълнено с феноменална точност.

Втората най-популярна атракция на Сентендре с право стана Музеят на виното. Историята на появата и тайните на правенето на известния Токай можете да намерите тук от хубави водачи, влюбени в техния град.

Предградия на Будапеща


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *