Традиции

6 имена, които означават „щастие“ и „успех“

За някои дори не сте подозирали

02.08.2020 г., от https://www.noviteroditeli.bg взето от:

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/6-imena-koito-oznachavat-shchastie-i-uspeh

Снимка: Guliver / iStock

Ако вярвате, че името може да повлияе на съдбата на човек, можете да изберете за своето дете някое от този списък на щастливите имена, съветва deti.mail.ru.

Зита

Според една от версиите за етимологията на името Зита в унгарския език то е съкратено от Фелисита (Felicitas се превежда от латински като „щастие“). Отначало е било просто кратка форма, а впоследствие става самостоятелно. Среща се и в Индия, за което знаем от филма за разделените в детството сестри близначки Зита и Гита, има го и в келтския Уелс – родината на световноизвестната актриса Катрин-Зита Джоунс.

В Европа се среща по-често пълната форма: Фелисидад в Испания, Феличита в Италия, Фелисити във Великобритания.

Феликс

Това е мъжкият вариант на Фелисита и също означава „щастлив“. Felix е било прозвището на римския диктатор Сула. Католиците почитат Св. Феликс Нолански като покровител на животните и му се молят за излекуване на очни болести и за защита от клевети.

Фируза

Това женско име има персийски корени и е популярно в мюсюлманския свят. Буквално означава „тюркоаз“ – „Камъкът на щастието“ според легендите, в които тюркоазът носи късмет в любовта. На арабски „firuzadzh“ – „камъкът, който носи победа и успех в бизнеса“, така че името Фируза също означава щастлива и успешна.

Тихо, Тихон

Това име няма нищо общо с тишината, както може би си мислите. То е образувано от името на древногръцката богиня на успеха Тюхе и се превежда като „съдба“, „успех“, „наслука“. То идва от Византия и често може да се срещне в Скандинавските страни като Тико, Тики и Тихо, например известният датски астроном Тихо Браге е наречен именно на успеха. Той първи в Европа е започнал да провежда точни астрономически наблюдения, бил е още астролог и алхимик от епохата на Възраждането.

Така и звучното българско име Тихомир означава успешен мир.

Лайма

Това име не е разпространено у нас, но е много популярно сред прибалтийските народи, тъй като така наричат там богинята на щастието и съдбата, която покровителства влюбените. Певицата Лайма Вайкуле е наречена на богинята.

Макар

Може би мислите, че и това име е с руски произход, но то идва от древногръцкото „макариос“, което означава „благословен“, „благоденстващ“ и „щастлив“. Макариос е и едно от определенията на Зевс, а Макария се нарича голямата дъщеря на Херакъл и Деянира.

Освен в Гърция, името е разпространено и в Испания (Макарио) и във Франция (Макари).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *