Език,  Традиции

Търсите вносно име за дъщеря си

Ето 5 чужди женски имена с особена символика

21.12.2020 г., от Мона Василева – https://www.noviteroditeli.bg взето от:

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim/vsichki-vzrasti/trsite-vnosno-ime-za-dshcherya-si

Снимка: Shutterstock

Искате да изберете нетрадиционно име за бъдещата си дъщеря и със сигурност знаете, че няма да е от българския именник. Решили сте да е чуждо, по-необичайно, но все пак залагате на здравия разум. Eто няколко предложения на Ирина Лексина, която прави и разбор на символиката и произхода им.

Аделина

Това красиво име звучи еднакво на всички езици, но има различно значение. В страните на северна Европа Аделина се превежда като „благородна“, а в някои страни на Африка, като първородна, най-голяма.
През XX век в Англия и Америка това име не се ползва с особена популярност, защото им е звучало доста старинно – така можело да назоват героиня от исторически роман.
С настъпване на новия век, то добива популярност. А и умалителните му форми звучат красиво – Ада, Лина или Алина и Адел.

Дафне / Лаура

Ще попитате какво е общото между тези две имена? Колкото и да е чудно, те означават едно и също – лавър. 
Дафне идва от Древна Гърция, Лаура – от Древен Рим.
Гръцкият вариант на името се свързва с мита за прекрасната нимфа Дафне, в която Аполон е влюбен до полуда. За да се избави от него, Дафне моли боговете да я превърнат в лаврово дърво – затова на изображенията Аполон винаги носи лавров венец. 
А на латински „лаурос“ означава лавър.
Дафне звучи някак особено днес, докато на Лаура славата се усмихва. И кратки имена като Лили, Лара, Луиза са особено популярни днес в Америка. В тази поредица се вписва и Лаура, която в английския се произнася като „Лора“.

Селена / Селеста

Още една гръцко-римска двойка. Този път обаче ситуацията е различна. Имената звучат почти еднакво, но значението им е различно. 
Древногръцката Селена означава „Луна“, а древноримската Селеста – „небесна“ .
Въпреки „почтената възраст“ и класическия произход на тези имена, днес те са на мода и попадат в англо-американския тренд за 2020 – много родители избират за дъщерите си имена на небесни тела.

Камила

Името също има римски произход. В Древния Рим е означавало „участничка в празничната процесия, помощничка на свещеника.“ 
Съвременната история на това име е доста необичайна: През 1969 година в САЩ се извива ураганът „Камила“ и така създава слава на името. Прави го особено популярно.
Сега то е особено харесвано от италианските майки, очевидно заради културната традиция.
Популярно е и в мюсюлманските семейства.

Изолда

С течение на времето Изолда е пример как едно име успява да премине граници и морета. Навремето името Изулт идва от Уелс.
В превод от келтски език означава „красавица“ .
Една от най-известните средновековни легенди е тази за Тристан и Изолда. Те се влюбват един в друг, след като случайно изпиват любовен еликсир. 
Днес в Англия и САЩ много рядко момичетата са кръщавани с това име(вероятно, защото легендата е тъжна). Но името е популярно в Испания и Португалия. В северна Европа – също. 
В скандинавските езици това име се превежда корено различно – „Повелителка на ледовете.“ И символиката на образа, с който се свързва, е друг.

Шарлота

В английския език това име идва от френския. Това е женският вариант на Шарл, тоест Карл. 
И в двете форми значението е едно и също – „свободен, силен“ 
За разлика от много други имена, популярността на името Шарлота остава голяма през годините. Във Великобритания и САЩ е в първите 20 на най-популярните имена, (а в Австралия през 2013 година то оглавява списъка).
А наскоро името придоби особено значение за англичаните – на 2 май 2015 година на бял свят идва правнучката на английската кралица – принцеса Шарлота Кеймбриджска.

Полезни съвети при избора на име

Изборът на име е право на родителите, но все пак е важно да обърнат внимание на няколко неща:

1. Помислете как ще звучат умалителните и ласкави съкращения на избраното от вас име.

2. Много чужди имена звучат красиво, но не се съчетават добре с българските фамилии. Има безброй смехотворни примери затова.

3. Искате да кръстите детето с екзотично и необичайно име. Помислете си как ще звучи то след години, когато дадена мода премине. Ще бъде ли щастливо детето ви, ако от ранна възраст го подиграват, ако не могат да произнесат името му или, ако го римуват с неприлични думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *