Занаяти,  Изкуство,  Символи

Бижутата са най-желаният аксесоар от средновековието до днес

08.12.2017г., взето от:

http://www.tvplus.bg/index.php?p=news&id=29893

Tree of Life Diamond Pendant
https://www.theirishstore.com/uk/tree-of-life-diamond-pendant

От древни времена бижутата са най-желаният аксесоар. Често и най-търсеният подарък в празничните дни. Бижуто може да има своя история и идентичност. За символиката и тенденциите при този вид аксесоари през годините – разказва Тоня Кръстева.

С развитието на Египетската, Древногръцката, Келтската и Римската култури се е считало, че именно украшенията свидетелстват за обществения статус и връзката с божественото. По-късно идва ролята им на амулети, които да предпазват притежателя си от зли сили и уроки. Така вградените в тях скъпоценни камъни също носят своята символика и история.

  „Историята на скъпоценните камъни върви още с историята на човечеството.Даже когато не са имали възможност да ги обработват по начина ,по който сега ги правим с всякакви немислими форми ,дори до преди 20 години,които светят и се захласва по тях човек само гледайки ги.Те са скъпи,но защо са скъпи -те са красиви,дълговечни и редки.“

Носенето на златни бижута през Средновековието е послание за социалното положение.Тогава се заражда и вечната традиция – пръстенът с диамант – като символ на любов.

  „През 1916 когато Толковски изобретил брилянта,брилянта е форма,която е създадена специално за диаманта,за да разкрие цялата игра на светлина и цветове.Сега на практика ако не е някаква фантазиина форма,сърце например.Има две основни направления -стъпаловидна и брилянт.“

Счита се, че стилът и индивидуалността на всяка жена не е завършен без бижу. На същото мнение е и Анастасия, която от 5 години се занимава с изработката на така желаните украшения.

  „В момента блясъкът е най-голямата тенденция, всичко което се свързва с блясъка на кристала,на паетка е най-актуалното.Чета и гледам какви световните тенденции,ръководя се от тях. Вдъхновена от тях правейки тези неща в България те започват да се купуват след година и половина две.Не бих казла,че българката е модерна жена.Следят се тенденциите,но със закъснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *