История,  Келтски свят

Шотландия

Проект №532 за НОИТ 2014 на Веселин Николов и Питър Василев – ПГ по икономика – гр. Перник

lpejf fj&

http://oureurope.bg-schools.com/data.php?id=45

Знамето на Шотландия
Гербът на Шотландия

Шотландия е историко-географски район на Великобритания в Северозападна Европа, една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи с Англия, а от всички други страни е оградена с морета.
Единбург е столицата и втория по големина град в Шотландия. Градът носи името на своя основател принц Един.

Площ:78 772 км²
Столица:Единбург
Най-голям град:Глазгоу
Религия:Християнство и католицизъм
Население:5 535 011 души
Гъстота на населението:65 д./km²
Девиз:няма
БВП:
БВП на човек:
Валута:британски паунд
Година на присъединяване към ЕС:не е член

Държавно устройство

През 1999 г. Шотландия получава право на свой собствен парламент. Това става за първи път след обединението ѝ с Англия през 1707 година. Така за повечето аспекти на вътрешната политика отговорни стават шотландския парламент, първият министър и кабинетът. Административното седалище на тези институции е Единбург. Като част от Обединеното кралство Шотландия няма собствен държавен глава. Вместо това съответният британски крал или кралица е държавен глава на цяла Великобритания. От 6 февруари 1952 г. тази длъжност изпълнява кралица Елизабет II.

Административно Деление

През 1996 г. с решение на парламента на Великобритания Шотландия е разделена на 32 области.

География

Територията на Шотландия обхваща северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридските, Оркнейските и Шетландските. Територията на Шотландия е 78 772 км², бреговата ѝ ивица е дълга 9 911 км. На юг граничи с Англия. Дължината на границата от река Туийд на запад до залив Солуей-Фърт на изток е около 96 км. На 30 км на югозапад от брега е разположен остров Ирландия, на 400 км на североизток е Норвегия, на север от Шотландия са Фарьорски острови и Исландия. На запад Шотландия граничи с Атлантически океан, а на изток със Северно море.

Стопанство и икономика

В сравнение с брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, изразено в покупателна способност, Шотландия достига индекс 111,7 (EU-25:100) (2003). Статистиката показва, че ако Шотландия се отдели, като самостоятелна държава ще заеме 6-то място в света по най-важния показател (БВП на глава от населението), като в момента Великобритания (вкл. Шотландия) заема 16-то място в същата класация.

История на Шотландия

Историята на Шотландия започва преди около 10,000 години, когато за първи път хора започват да се заселват тук след края на последната ледникова епоха. От цивилизациите, които са съществували тук по време на Каменната, Бронзовата и Желязната ера, са останали много артефакти, но малко писмени паметници са останали от тази епоха.

Писмената история на Шотландия започва най- вече с пристигането на римляните по тези места, когато Римската империя завладява тази част от острова, където днес се намират Англия и Уелс и я превръща в своя провинция, като я нарича Британия.

Северната част, която не била под властта на римляните, била наречена Каледония и тя била обитавана от т.н. пикти.

От гледна точка на класическата история Шотландия изглеждала периферна държава, в която трудно проникват откритията и нововъведенията, използвани в Средиземноморските цивилизации. Но когато знанията за миналото се увеличили, започнало да става очевидно, че в някои отношения Шотландия се е била развила по-бързо и по-добре, отколкото се смятало преди и че морските пътища оказали сериозно влияние върху развитието на страната.

Заради своята географска ориентация и честото използване на търговските морски пътища, Шотландия поддържала тесни връзки с Балтийските държави на изток и посредством Ирландия с Франция и континенталната част на Европа.

След Акта на Обединението с Англия през 1707 г. и последвалите след това Шотландско Просвещение и индустриална революция, Шотландия се превърнала в една от търговските, интелектуалните и индустриални сили на Европа.

След Втората световна война следва особено остър индустриален срив, но през последните десетилетия се наблюдава нещо като културен и икономически Ренесанс, предизвикан от възстановяването на сектора за финансови услуги, добива на нефт и природен газ от Северно море и създаването на собствен парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *