История,  Келтски свят

Португалия

Проект №532 за НОИТ 2014 на Веселин Николов и Питър Василев – ПГ по икономика – гр. Перник

взето от:

http://oureurope.bg-schools.com/data.php?id=27&subpage=1

Знамето на Португалия
Гербът на Португалия

Португалия е държава в най-южната част на Западна Европа, разположена е на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан. Граничи с Испания на север и на изток. Португалия предявява претенции към администрираната от Испания Оливенса като част от националната територия на страната.
Столицата на Португалия е Лисабон.

Площ:92 345 км²
Столица:Лисабон
Най-голям град:Лисабон
Религия:Католицизъм
Население:10 642 836 души
Гъстота на населението:113 д./km²
Девиз:няма
БВП:217 млрд $
БВП на човек:20 673 $
Валута:евро
Година на присъединяване към ЕС:1986

Държавно устройство

Португалия е република с ограничени пълномощия на президента, избиран за 3 години. Законодателен орган е Събрание на Републиката (еднокамерен парламент, избиран за 4 години). Изпълнителната власт се състои от правителство, начело с премиер-министър.

Административно Деление

Основната административно-териториална единица в Португалия е общината. В страната има 308 общини, включващи по няколко селища. Чрез тях до голяма степен се осъществява местното самоуправление. Общините се управляват от двукамарни съвети, съставени от общинска камара и общинско събрание. Общините се подразделят на общо 4 261 енории, които имат собствени енорийски съвети.

География

Континенталната част на Португалия е разделена от нейната главна река Тежу. На север релефът във вътрешността е планинска, а на юг равнинен. Най-високата точка на Португалия е връх Пико (2 351 m) на Азорските острови, а в континенталната част – планината Сера да Ещреля (1 991 m). Азорските острови и о. Мадейра имат вулканически произход, като на Азорите няколко вулкана вероятно са активни и в наши дни. Португалия е една от най-горещите страни в Европа е атлантическо-средноморски климат.

Стопанство и икономика

Португалия е индустриално-аграрна страна. Добива се волфрам, пирит, олово, уран, калай, мед. Силно развити отрасли са текстилна, шивашка, керамична и корабостроителна промишленост, както и автомобилостроене, електроника, машиностроене, химическа промишленост.

В селското стопанство работят 11,5% от заетите. Отглеждат се лозя, цитруси, зеленчуци, маслини, зърнени и др. Добре развито животновъдство – едър рогат добитък, овце, кози, свине. Риболов и преработка на морски продукти.

Добив на волфрамов концентрат, пирит, уранова, калаена руда, желязна руда, въглища, каолин, корк. Текстилна, хранително-вкусова (вино, зехтин, рибни консерви) промишленост. Черна и цветна металургия (мед, калай, алуминий), машиностроителна(кораби),електротехническа, химическа, нефтопреработваща, нефтохимическа, циментова, порцеланово-фаянсова, керамична промишленост.

Цитрусови, маслинови насаждения, лозя. Пшеница, царевица, ръж, картофи. Едър и дребен рогат добитък, свине. Риболов.

История на Португалия

Ранна история

Първите обитатели на териториите, днес заети от Португалия, са били неандерталци и хомо сапиенс. По време на неолита местните жители са правили опити да си осигурят поминък чрез риболов и животновъдство.

Към първото хилядолетие преди Христа започват няколко последователни вълни от нашествия на келти, идващи от Централна Европа. Те се смесват с местното население, образувайки голям брой отделни племена, като галеци, лузитани, келтики и кинети.

През 219 г. пр.н.е. Римската империя започва нашествието си на Иберийския полуостров. Римските войски започват да превземат полуострова от юг, където кинетите ги посрещат като съюзници, но през 194 г. пр.н.е. лузитаните и други местни племена на север се обединяват под ръководството на Вириат и вдигат въстание срещу римляните. Вириат скоро успява да освободи цялата територия на днешна Португалия. Рим изпраща легиони, водени от най-добрите пълководци, но не успява да се справи с въстаническата армия. Римляните подкупват вестоносеца на Вириат, който убива господаря си и скоро след това съпротивата на местните приключва.

Римляните развиват значително региона, построявайки множество градове, някои от които са населени и съществуват до наши дни (Бежа). Късният римски период е описан от местните хронисти Павел Орозий и Хидаций. Между 5 и 7 век Западната Римска империя вече се е разпаднала и на полуострова нахлуват германските племена свеби, маркомани и вандали в съюз със сарматите, а по-късно пристигат и вестготите, чието кралство обхваща целия полуостров.

Сформиране

През 711 г. започва нашествието на маврите. Те унищожават Вестготското кралство, а вестготите избягват на север, във все още непокорената Астурия. От този регион иберийците започват да планират връщането на полуострова под свой контрол — т.нар. починалия Анри и майка на Афонсу, и самият Афонсу, който желае пълна независимост.

Португалска империя и Велики географски открития. На 25 юли 1415 г. крал Жуау I потегля с португалска армада заедно със семейството си към богатото ислямско пристанище Сеута. В експедицията присъства и легендарният португалски герой Нуно Алвареш Перейра. На 21 август, почти месец след отплаването, армадата превзема града и го прави първото отвъдморско португалско владение, което поставя началото на Португалската империя.

Упадък и кризи между 1580 и 1910

На 4 август 1580 кралят на Португалия Себаштиау загива в бой в Мароко, но тялото му не е открито. Това довежда до династична криза. На трона се възкачва прачичото на Себаштиау — възстарият Енрике, който умира само две години по-късно.

След неговата смърт испанският крал се възползва от ситуацията и окупира Португалия, поставяйки и нейната империя под свой контрол. Поставя се началото на Иберийската уния, която просъществува до 1640 година. Португалците обаче оказват съпротива. Появяват се множество Лъже-Себаштиаувци, претендирайки да са загиналия крал. След 1600 година Португалия започва да отслабва икономически.

Нова история

През 1910 монархията е сменена с парламентарна република с две камари. Тази Първа република е нестабилна от самото начало и още към края на Първата световна война (в която Португалия участва) се изродява в диктатура.

В Португалия се появяват прототипи на някои от елементите на тоталитарната държава. Участието на Португалия във войната обаче довежда до дълбок разрив в обществото, както и икономическа и политическа криза. Така се стига до държавен преврат на 28 май 1926, който установява Втора република, превърнала се през 1933 в т.нар. Ештаду Нову — про-фашистки режим, поддържащ близки отношения с Оста под ръководството на Антонио ди Оливейра Салазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *