Изкуство,  Символи,  Традиции

Колиета за мъже: историята е по-странна, отколкото си мислите

23.11.2017г., взето от:

https://bg.bikerringshop.com/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0%2C-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B

https://cdn.shopify.com/s/files/1/2573/2878/articles/blog0017-2T.jpg?v=1511447724

„Колиета са за жени!“

Ъъъ, не. Колиетата не са само за жени. Мъжете също могат да ги носят.

Всъщност мъжете са се украсявали с колиета и други видове бижута от векове. Идеята, че мъжете не могат да носят бижута, защото това е за жени е скорошна концепция.

Носенето на мъжки колиета и други мъжки бижута датира от няколко хиляди години.

Преди бижутата …

Преди да имаме стелажи за магазини и стъклени витрини, в природата съществувала „открита“ декорация на тялото. Изследователите дмятат, че бижутата са започнали като цветя, листа, кости на животни и други често срещани, леки предмети. Хората вероятно приемали тези предмети като форма на украса.

Всичко е гръцко

В Древна Гърция хората носели венци на главата си и гирлянди около раменете. Обикновено цветята и листата, представени в техните „бижута“, били свързани с божествата. Например, поклонниците на бога на виното Дионис често носели лози.

Нещо повече, този тип „бижута“ се използвали за обозначаване на военен статут, както и за богатство и сила.

Мъжки келтски колиета, изработени от метал

Първите истински мъжки колиета са били произведени от келтите.

Келтите били майстори на майстори по метали. Когато станали популярни декорации от метал, келтите изработвали богато украсени бижута и броня от злато и сребро. При това нямаше значение дали тези фино изработени изделия са били носени от мъже или жени

Една от най-известните келтски предмети се наричала торква/Torc/. Това е метален полукръг, носен около врата с отворената част, обърната напред. Може да се счита за първото мъжко колие.

Другият келтски предмет се наричал лунулата. Приличал на торква, само че висял по-ниско и бил заострен към тила. И това е още едно от мъжките колиетата в древни времена.

Както и при гърците, келтите са носели бижута, като символ на власт, богатство и статус.

През Средновековието

Средновековието бележи началото на разграничаване между мъжки и дамски бижута. Тази тенденция обаче се насочила в полза на мъжете.

Както по времето на гърците и келтите, бижутата са били използвани, за да покажат богатството и силата. Мъжете носели корони, скиптър, брошки и други подобни. Скъпоценни камъни са били използвани за украса на бижута.

През Средновековието се наблюдава възход на стилизирани бижута. Пръстените носеха печата на семейството или фамилията, на която са били лоялни.

Освен това типът метални бижута, показвал социалното положение. Класата на богатите се радвала на злато и сребро, докато обикновените хора носели предмети от бронз и мед.

Началото на новата ера

След времената на Средновековието бижутата стават още по-стилизирани. Вместо скъпоценните камъни да бъдат полирани както преди, сега те били изрязвани.

Бижутата също станали по-сложни, тъй като дизайнерите с помощта на новите инструменти започнали да превръшат семейни гребени и други символи в висулки, пръстени и други подобни в украшения.

Дизайнерите използвали за вдъхновение тенденциите от миналото – в римската, гръцката и други култури – за връзка с историята в направените от тях бижута.

Индустриалната революция направи бижутата по-достъпни, така че хората от всички класове можеха да покажат любовта си към златото, среброто и други скъпоценни материали за бижута.

В това време фокусът се премества от поглед към миналото към поглед към бъдещето – към изследване на интересни форми и измисляне на нови. Това е тенденция, която продължава и днес.

И така, къде стоят мъжки колиета и други бижута във всичко това?

Приемането на мъжки колиета и други мъжки бижута зависи от културата на дадена страна. Например, Япония, Индия и други страни няма проблем мъжете да демонстрират любовта си към скъпоценните украшения. Западните страни са склонни да възприемат отношението „бижуто е за жени“.

Но това не означава, че западните цивилизации не са приели мъжки колиета и други бижута като „обща мода“ от Средновековието.

Всъщност има доста примери.

60-те и 70-те

А, 60-те и 70-те – време на мир, любов и революция сред младежта на Америка. Тийнейджърите и младите хора, увлечени от контракултурата, бяха наречени „хипи“. А хипитата имаха собствено чувство за мода.

Жените хипита носеха панталони, а мъжете обичащи хипи културата пускали дълги коси. В допълнение, жените и мъжете хипи носеха „любовни мъниста“ – гривни и колиета, изработени от цветни мъниста.

Тенденцията на мъжете, които носят огърлици, надхвърли хипи културата и навлезе на диско сцената на 70-те. Въпреки че мъжете, носещи колиета, не са популярни, това стана приемливо благодарение на движението на хипи.

Модерна рап и хип-хоп култура

Snoop Dogg, 50 Cent, печално известният BIG, Tupac – трудно е да се намери популярен рап / хип-хоп изпълнител, който да не е носил колие поне веднъж.

На края на века стана модерно за новозаможните афро-американски мъже да докосват синджири. Тези синджири, които са златни или платинени, се носят около шията като колие. В края обикновено виси голям висулка, инкрустирана със скъпоценни камъни.

Религиозна изява

Популярен тип бижута както за жени, така и за мъже са бижутата, които изразяват религиозни вярвания.

Такива изделия с формата на християнския кръст, еврейската звезда на Давид и други религиозни мотиви са често срещани мъжки бижута. Понякога те се подаряват по време на кръщенета и други религиозни събития.

Освен това свещениците са известни с това, че носят висулки и други бижута, с които показват своята вяра. Например, рядко е да намерите католически свещеник без броеница от мъниста.

Култура на байкър

Вериги, шпилки, катарами – в мотоциклетната модата всичко е от метал. Но е обичайно да намерите мотористи (жени и мъже), които да дават носят бижута от черна кожа.

Популярният избор за мъжки байк бижута включва колиета от вериги, гривни и пръстени с „черепа“.

Най-доброто в модата за байкър

Bikerringshop е специализиран магазин за модерен моден байкър. Ние гарантираме, че клиентите ни получават само най-стилните, висококачествени парчета бижутерски бижута.

от огърлици на черепа до редовен традиционно колиета за байкър, ще намерите това, което търсите в света на байкерската мода в Bikerringshop!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *