Български автори,  Символи,  Традиции

10 легендарни чудовища сменящи си формата

12 юли 2010г., Публикувано от Георги Бончев, взето от:

http://misterika.blogspot.com/2010/07/10.html

10 легендарни чудовища сменящи си формата

LESHY

Това са мъжки горски духове от слaвянската митология за които се вярва, че защитават дивите животни и горите. Те обикновено се появяват като високи мъже, но могат да се превръщат във всякаква форма – животинска или дори растителна. Лешите имат бради от трева и лози, бледа бяла кожа и тъмно зелени очи. Имат дълбока връзка със сивите вълци, мечките и по принцип с животните.

Когато са в човешка форма изглеждат като типични селяни, но със светещи очи. Могат да станат малки колкото тревата или големи колкото най-високите дървета. Вярва се, че лешите могат да заблудят пътуващите от пътя им, да разболяват хората и да ги гъделичкат до смърт. Тези същества са ужасно пакостливи и имат ужасни писъци. Но също така могат да проговарят с човешки глас и да помагат за загубили се пътници. Макар да не са винаги зли, те с удоволствие заблуждават хората и отвличат млади жени.

Ако някога срещнете такова същество за да се предпазите от него трябва веднага да си облечете всички дрехи наопаки и да си размените обувките на краката. Да направите кръст с ръка също помага понякога. В най-лошите случаи за да се спасите подпалете гората около вас и бягайте без да се обръщате назад. Лешито ще е толкова загрижено да загаси пожара, че ще забрави за вас.

SELKIES

Селкиите са същества срещащи се в исландската, ирландската и шотландската митологии. Те могат да се преобразяват от тюлени в хора и обратното. Те правят това като свалят тяхната тюленска кожа – нещо доста рисковано, защото за да придобият обратно тюленската форма, трябва да са запазили кожата. Поради това има много истории за тях, които са романтични драми. В едни случаи хора се влюбват в селкии без да знаят, че са такива. Мъжките селкии са много обаятелни и имат силно въздействие върху човешките жени. В други случаи мъже са скривали кожите на женски същества и те са ставали техни жени. Има и истории за това как селкии създават илюзии и подмамват хора в морето.

Поне един фолклорист вярва, че тези митове се базират на пътуващи с каяци финландци обвити в кожи. Друг вярва, че корабокруширали испанци с техните тъмни коси са дали основа на легендата.

BERSERKERS

Берзеркерите са група от северни войни. Те са хора, но в битка влизат в почти неконтролируема подобна на транс ярост и се преобразуват във вълци, мечки или диви бикове. Така те се бият по-ефективно. Скандинавските крале са ги наемали за кралски бодигардове.

Подобно поведение е описано и в Илиада – войни са обладани от боговете и получават свръхчовешки способности.

KITSUNE

В японския фолклор Китсун е интелигентно и магическо същество. Силата му нараства с възрастта и опита. Китсун е японска лисица. Те имат способността да приемат човешка форма и са големи измамници. Една Китсун може да приеме човешката форма при определена възраст, обикновено 100 години. Те предпочитат да изглеждат като красива жена, младо момиче или възрастен мъж.

Имат възможността да изглеждат точно както изглежда даден човек. Китсун мразят и се страхуват от кучета. Могат да се появяват в сънищата на хората и да създават илюзии, толкова перфектни, че изглеждат като реалността. Китсун може да лети, да става невидимо и дори да създава огън и светкавици.

PUCA

Пука е легендарна същество от келтския фолклор (най-вече в Ирландия, западна Шотландия и Уелс). Може да се преобразява в множество форми включително кон, заек, козел, гоблин или куче, но каквато и форма да приеме козината му е винаги тъмна. Най-често са виждани като черни коне с луминисцентни оранжеви очи.

Те могат да говорят на човешки език и макар понякога да дават добри съвети, често плашат и объркват хората. Тези същества много харесват гатанките и са социални същества. Обикновено Пука се възприема като планинско същество. Ако хората ги уважават, те за благодарност им помагат. Понякога позволяват на хората да ги яздят, но не им правят нищо лошо за разлика от съществата наречени Келпи , които изглеждат като коне, не могат да си сменят формата и когато излъжат някой човек да се качи на гърба се гмуркат в някое близко езеро и го удавят.

WENDIGO

Уендиго се появява в митологията на някои индиански племена живеещи предимно на територията на днешна Канада. Описва се като голям звяр с кучешки черти. Те са зли и канибали. Асоциират се със зимата, севера и студа.

Хората стават уендиго ако извършат канибализъм. Тези чудовища са символ на ненаситността и алчността. Те никога не се задоволяват само с убийството и изяждането на един човек. Те постоянно търсят нови жертви.

ENCANTADO

Енкантадо е бразилско легендарно същество. Живее в подводна страна наречена Енканте. Най-често са виждани като сладководни делфини или морски змии, които имат способността да се преобразяват в хора. Те имат магически умения, съблазнителни са и са привличани от веселби. Макар да го могат, рядко се преобразяват в хора – обикновено това става нощем.

В човешката си форма носят шапки за да прикрият горната част на главата си. Могат да контролират бурите, да причиняват болест, лудост и дори смърт. Поради това много селяни се страхуват да се приближат до река Амазонка през нощта. Много жители на Южна Америка вярват, че те наистина съществуват и дори твърдят, че са ги виждали.

ASWANG

Асуанг е митично същество от Филипините. описва се като комбинация от вампир и вещица и почти винаги е от женски пол. Храни се с мъртвите, но и канибалства. Могат да се превръщат в голямо черно куче или черно диво прасе. Причакват хората през нощта. Вярва се, че чесънът, светата вода, както и някои други предмети ги прогонват.

В човешка форма изглеждат съвсем нормални, но мълчаливи и срамежливи. През средновековието Асуанг е съществото, което е вдъхвало най-голям страх на хората във Филипините. В южната част на страната ги класифицират в 5 отделни подвида. В интернет се разпространят следните кадри с твърдението, че това са митичните Асуанг:

ВАМПИРИ

Вампирите са едни от най-известните същества, заедно с върколаците. Твърди се, че се хранят с човешка или животинска кръв. Могат да се превръщат в множество форми, но най-вече на прилеп или на човек. Описват се като „немъртви“. В миналото е имало масови хистерии водещи до изравяне на трупове и забиване на колове в тях.

Подобни на вампирите същества присъстват в културите на много народи от хилядолетия – има ги при хората живели в древна Месопотамия, древните гърци и римляни, но основно се появяват във фолклора от 18 век в югоизточна Европа.

Днес са герои на множество филми, книги и т.н. и масово са навлезли в поп-културата.

ВЪРКОЛАЦИ

Върколаците (а също известни и като ликантропи) са митични същества способни да се превръщат във вълци или вълчеподобни същества ходещи на два крака. Обикновено сменят формата си при пълна луна, могат да заразяват хората с ухапването си. Присъстват във фолклора на Европа, но и в легендите характерни за други части на света.

Често се прави разграничение между доброволни и недоброволни върколаци. Първите обикновено се смята, че са сключили сделка с Дявола. Вторите са жертва на някакъв инцидент обикновено при раждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *