Български автори,  Изкуство,  Келтски свят,  Музика

Магията в текстовете на Led Zeppelin

12.12.2011г., автор Силвия Славчева, от http://rockodd.blogspot.com взето от:

http://rockodd.blogspot.com/2011/12/led-zeppelin.html

Robert Plant Vintage Concert Photo Fine Art Print from Oakland Coliseum  Stadium, Jul 24, 1977 at Wolfgang's
https://www.wolfgangs.com/concert-and-band-photos/robert-plant/fine-art-print/OCS770724-08.html

Текстовете на Лед Цепелин са написани предимно от Робърт Плант. В тях се усещат неговите мисли и чувства в момента на писане, интереса му към Келтска Британия, традиционните фолклорни мотиви, фантазии, както и литературата, която чете.

Всеки един текст крие своето послание, всеки текст е написан директно от душата на Робърт. Вдъхновенията му са различни през годините. Пише текста на песента Thank You за съпругата си Морийн, но като цяло текстовете му рядко са любовни и сълзливи. Впуска се в писането на философски, духовни и мистични текстове, свързани с келтската и скандинавската митология.

Например текстът на Immigrant Song, където Робърт пее: „Valhala, I’m coming“. Валхала е староскандинавска дума и означава „царство на убитите“. Това е дворец, който се намира в Асгард /1 от 9-те свята в скандинавската митология/ , в който според древните скандинавски текстове, живеят ейнхериите – повалените в битка войни. „Бойният чук на боговете“ е също емблематична фраза от Immigrant Song, която отразява интересите на Плант към завоеванията на викингите.

Влеченията на Плант към фантастиката и по специално към романите на Толкин се вписват успешно в песните на Лед Цепелин. В песните като The Battle of Evermore, Misty Mountain Hop, No Quarter, Over The Hills And Far Away, Ramble On са вкарани мотиви от романите на Толкин „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“. B Battle of Evermore Робърт използва мотиви и от шотландския фолклор. „I’m waiting for the angels of Avalon, waiting for the eastern glow“/“Чакам ангелите от Авалон, чакам източното сияние“. Авалон е остров с ябълкови дървета и често се среща в текстовете от келтската митология. Това е мястото, където, според легендата, е отведен крал Артур от полусестра си Моргана, за да бъде излекуван.

Робърт наистина е впечатлен от митовете, легендите в историята на древните народи, най-вече келтите. Във филма The Song Remains The Same неговата фантазия е да спаси красива принцеса, заточена в непревземаема уелска крепост.

Робърт Плант е запленен от екзотичните и непознати места и освен от келтите и скандинавците, той силно се интересува от източните легенди и начини за звукоизвличане на източните певци. Същевременно с това има още една страст – да изследва Африка, по-специално Мароко. Това влечение той показва чрез текста на песента Kashmir.

В репертоара на Лед Цепелин има и много текстове, повлияни от любимия на Робърт блус. Тези текстове съдържат сексуални намеци, както старите блусари правят на времето, в песни като The Lemon Song: „стискай лимона ми, докато сексът не потече по краката ми“ или Black Dog: „Хей, мамче, начина, по който се движиш те кара да се потиш“

Безспорно тези текстове създават имиджа на творчеството на Лед Цепелин. Цялата мистика, философия, екзотика, духовност и истории за измислени места и хора са сред най-впечатляващите и загадъчни неща, свързани с Лед Цепелин, което ги прави още по-интересни и желани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *