Изкуство,  Келтски свят,  Символи,  Татуировки

Трискел

взето от:

https://bg.teachingonestepahead.com/definici-n-de-trisquel

Triskel Stock Illustrations – 799 Triskel Stock Illustrations, Vectors &  Clipart - Dreamstime

Трискелионът или трискелът е признат символ на келтската култура . Нека си спомним, че келтите били индоевропейски народи, чийто разцвет е станал в Централна и Западна Европа, между VI и I век пр. н. е., .

Трискелионът се състои от три спираловидни рамена, които се събират в точка в средата. Този символ има известна прилика със свастиката, въпреки че се различава по това, че последният има четири рамена, които образуват прави ъгли, докато трискелът образува три.

Между другото, числото три е най-свещеното келтската култура, защото символизира баланса и съвършенството.

Друидите, свещеническата каста на келтите, по времето на желязната епоха, в страните, като Галия, Великобритания, Ирландия и Галисия, използвали трискела като върховния символ.

Затова те определили значение на всяка от трите спирали … Първата спирала представлявала усещанията и сетивата, които изпитваме, възможностите на тялото, а също и неговите граници. Втората спирала била свързана със съзнанието и разума и следователно с мислите и идеите, които произтичат от тях. И последната спирала била връзката с душата.

Но както често се случва с популярните символи и предмети, трискелионът придобил много други вярвания през цялата си история. Той се използвал като лек за облекчаване на болести и наранявания, талисман на късмета и символ за абсолютния баланс между ума, тялото и духа.

Определение на понятието trisquel »в определението abc - общ - 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *