Български автори,  Танци,  Традиции

Росен Идеалов – ИРЛАНДСКИ Танци

от http://www.montfiz.com взето от:

http://www.montfiz.com/rosen-idealov-irlandski-tantsi

Росен Идеалов споделя за ирландските танци и за себе си:

„Ирландските танци са фолклорен стил, съдържащ в себе си хилядолетни ирландски традиции и модерни класически техники, развивани от танцьорите през вековете. Ирландските танци водят началото си още от преди Христа, като формата, под която се явяват до тогава е била предимно social ceili and set dance.

През осемнадесети век се появяват тъй нареченитe Dance masters – танцьори разучили, модернизирали и перфекционизирали различни техники на работа с тяло и на танцуване. Така те поставили началото на изграждането на ирландските танци такива, каквито светът познава днес. В танците се съдържат две направления на танцуване: Light dance и Hard dance. Първото направление е свързано с най-различни техники и комбинации от скокове и стъпки. Във второто стилът на танцуване се изменя става по-агресивен, като играейки, танцьорът издава различни ритмически фигури със специални обувки наречени “jig shoes”.

Изучават се четири основни танцови групи – традиционните Reel, Jig и груповите Ceili, както и тъй наречените Irish show dance, известни от спектакъла на Майкъл Флетли “Lord of the dance”. Танците са динамични и много атмосферични, изграждащи в танцьора стегната, здрава и гъвкава физика, както и изправена стойка. Ако искате да се докоснете до духа на Ирландия, заповядайте да се забавляваме заедно, защото най-важното нещо е желанието за танц!  

Това което ме завладя в ирландските танци от самото начало бе невероятният заряд, който те носят. Харесва ми мощта и динамиката на „hard dance“ и лекотата и грацията на „light dance“, съчетани с агресивния ритъм на келтската музика, носеща на танцуващия неповторимо усещане и настроение. Работата ми с професионалисти в областта ми дава мотивацията да се усъвършенствам непрекъснато.

Черпил съм знания от учители като Джеймс Кийгън (James Keegan) неколкократен световен шампион по Ирландски танци, преподавател и настоящ солист на „Lord of the dance“, Шон Гаван (Sean Gavan) хореограф, преподавател и основател на WIDA (World Irish dance association), както и знаменити танцьори като Марк Мълхоланд (Мark Mulholland) и Никол Гилън (Nicolle Gillen).

Изучавал съм класически балетен екзерсис при Ивайло Карагеоргиев. Всички тези майстори ми дадоха друг поглед над танцувалното изкуство. Те изградиха в мен самодисциплина и желание за работа с други хора. За мен танцът е нещо съкровено и всяка една репетиция ме кара да се забавлявам, и да се чувствам щастлив и пълен.“

Повече информация за ирландските танци и екипът на Росен Идеалов може да намерите тук:
http://fly-into-dance.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *