Изкуство,  Келтски свят,  Символи,  Татуировки,  Традиции

Келтски възел: символика, значение, разновидности и особености на творението

04.11.2019г., от https://bg.imigrant.sk взето от:

https://bg.imigrant.sk/keltski-vyzel-simvolika-znachenie-raznovidnosti-i-osobenosti-na-tvorenieto-746

Името „келтски“ е дадено на онези видове възли и специфични стилове, изпълняващи декоративна функция в изкуството на древните келти. По принцип келтските възли са били рисувани върху паметници и ръкописи (ярки примери включват Книгата на Келс, Евангелието на Личфийлд от VIII век и Евангелието на Линдисфарн. От това време те започват да се разпространяват в различни страни и култури по света.

Още първите модели тип „плетеница“ за пръв път се появяват в ерата на Римската империя, а към 3-4 век се развило изкуството на възловите орнаменти, които скоро започнали да се използват за декорация на мозаечни подове. Келтските модели били популярни също така в архитектурата на Древна Византия, при коптите и ислямистите.

Каква тайна крият келтските модели ?

Всеки келтски знак се отличава със своята специална свещена символика. И до днес тези знаци се използват активно – можете да ги намерите върху различни амулети, бижута и сувенири.

Келтите твърдо вярвали, че всеки човек е частица от Световното дърво, което се явявало последният етап от пътя му, след физическа смърт.

Всеки келт имал личен орнамент на своя амулет, който съответствал на съдбата му. Именно символиката на орнамента позазвала състоянието на здравето, благополучието, финансите и любовта и като цяло всички компоненти на човешкия живот.

Келтските модели са хармонично свързани един с друг, образувайки много причудливи фигури. Те притежават артистичност и филигранност. Благодарение на своята уникална естетика, мистерия и символика, те запазват своята популярност и до днес.

По своя външен вид келтските модели много приличат на сложните и лабиринти. Нещо повече, те насърчавали човека да прекарва целия си живот в търсене на истината и да научи всички страни на своята личност.

Какво означават различните символи на келтите ?

Мистериозните келтски орнаменти имат много необичайен ефект – те привличат окото и просто хипнотизират. Всички символи не са абстрактни рисунки, а съдържат определен смисъл и семантика.

Ето няки обяснения на основни келтски символи:

  • Кръст. Кръстът, към който е добавен кръгът, има дълбоко значение. Той е символ на хармонична комбинация от всички 4 елемента или посоки на света. В долната част кръстът винаги се разширява – това показва нарастваща нужда от човешко присъствие. Символ на кръста в езичеството олицетворява енергията на слънцето. Смята се, че келтският кръст е в състояние да предпази от негативните ефекти на злите духове и да напълни собственика си с житейска мъдрост.
  • Пеперуда – олицетворява човешката душа, а също така е свързана с темата за прераждането след смъртта.
  • Дървото на живота. В келтската култура този символ се изобразява с клони, които се простират към небето и корени, които проникват в земята. Древните келти вярвали в съществуването на паралелни реалности. Дървото на живота символизира обединението на обикновения живот, живота във Висшите светове и подземния свят.
  • Сърцето – дори и на най-жестоки келтски воини им била присъща романтиката. Затова те носели сърдечен символ, направен от една непрекъсната линия, като символ на обединението на две души.
  • Трифол (или триксел). Този знак често се среща в келтската символика. Той е комбинацията от земни, водни и огнени елементи. На него му присъщи силни защитни качества, които ще направят собственика си по-успешен и по-богат.
  • Спирали. Те винаги са тройни. Спиралата означава вечност, непрекъснат духовен растеж, както и хармония между физическото и духовното.

Келтите вярвали, че всички орнаменти са били оформени от нишките на живота и никога не променяли моделите, защото те им били дадени от боговете. Подобни символи често намираме издълбани върху камък, гравирани върху метал, както и в декорации на книгите.

Днес келтските модели се използват за амулети и сексапил. Също така, те често се виждат под формата на татуировки. Преди да решите да изберете конкретен келтски символ, няма да е излишно внимателно да проучите истинското значение на знака. В края на краищата, използвайки тези магически символи, оказвате влияние върху съдбата си.

Видове келтски възли

Представяме ви някои от най-често използваните видове келтски символи.

Възел на защита

С такива амулети древните келти украсявали домовете си, за да се защитят от всякакви нещастия. Освен това те се поставяли върху военно оръжие, например върху щитовете, както и върху телата на самите воини. Смятало се е, че този символ има мощна жизнеутвърждаваща енергия.

Смята се също, че защитният възел пази срещу всички болести и зло око.

По традиция защитните възли били окачвани на входната врата, за да не може злото да проникне вътре в дома. Понякога те се слагали над леглото за сладки сънища на цялото семейство.

Келтският възел на любовта

Той действа като символ на обединението на мъжката и женската енергия, поради което става възможно раждането на нови форми, които също се „сдвояват“ помежду си и допринасят за раждането на следващите.

Възелът на любовта показва съюз на две души и е в състояние да помогне на влюбените да поддържат чувствата си в продължение на много години. Ако и двамата имат такъв амулет – тогава никой не може да ги раздели.

Има също второто значение на възела на любовта, че умът, тялото и духът са хармонично съчетани.

Трябва да се отбележи, че при келтите нямало конкретни форми, символизиращи любовта. Те смятали, че това се определяло от човешкото подсъзнание. Поради тази причина символът на сърцето, вплетено в трилистник, се свързвало с любовта във всички видове.

Възлите без начало и край в различните им проявления и форми са в основата на безкрайността, която притежава определени качества на божествената природа. Затова те често се използват например в черната магия, с цел да затвърдят някои негативни качества чрез подобни възли, символизиращи безкрайна поредица от проблеми..

Процесът на създаване на келтски възли

Възлите могат да бъдат рисувани, бродирани или пирографирани – тяхното магическо влияние не зависи от метода на създаване. Важно е самият човек подсъзнателно да усеща кой от горните методи трябва да се използва.

В процеса на създаване голямо значение се отдава на формата на възела. Най-популярната е формата на кръга, която се свързва с вечността, безкрайността и големия потенциал на жизнената енергия.

С появата на тези символи е възможно да засилите определени качества, които вече ще присъстват постоянно в живота ви. С други думи, келтският възел е проява на причинно-следствена връзка, известна на всички нас с поговорката „каквото посееш, ще пожънеш“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *