Друиди,  Занаяти,  Символи,  Традиции

Келтът — този, който преобразува

Автор: Глеб Черни или още Глеб Ду (вал. Gleb Du, ирл. гелски Gleb Dubh) е името, свързващо Олег Черне с келтската традиция.

взето от:

Кельт — тот, кто преобразует

Името на която и да било келтска народност е можело да бъде различно, в зависимост от мястото на разселване, но келтите така или иначе са имали обща форма, чрез която са наименували сами себе си и която са приели от древните гърци. Тя произлиза от името Keltói. А римляните, покорили келтите към средата на I в. до н. е., са наричали келтите гали (Galli, лат.).

Без да е антична, келтската култура плътно взаимодействала с античните държави. Келтският етнос се е състоял от множество племена, всичките от които са били обединени от изкуството, чрез което са изградили своята култура – изкуство, базирано на знанията за геометричните пропорции, „завързването“ на пространството и изплитането на фигури (плетеници).

Цялата келтска алхимия може да се разбира през призмата на понятието за изкуство на отглеждане на червеното, или цинобъра – субстанция, която може да се преобразува, за да се получи определена сила. Овладяването на изкуството на цинобъра е позволило да се въздейства върху процеса на преобразуване на енергията и нейното качество. Благодарение на изкуството на отглеждане на червеното, свойствата на енергията са можели да се променят до пълната й материализация.

В древните индоевропейски и съвременните британски езици, думата за „червен“ има общ корен. На английски — red, на бретонски — ruz, на древно-британски — rud, на валийски — rhudd, на ирландски — ruadh, на древно-ирландски — ruad, в индоевропейския праезик — reudh, на санскрит — rudhira.

В християнския свят червеният цвят, свързан с цинобъра, се е възприемал като негативен, неуправляем и усилващ слабите качества на човека. Смятало се е, че червеният цвят, подобно на ураган, подсилва всичко отрицателно, особено ако човек не може да контролира преобразуващата сила на цинобъра.

Червеният цвят е бил символ на дявола като признак на това, че силата може да бъде придобита само от Бог, но не и отвътре. Така червеният цвят от една страна е представлявал адските същества, а от друга, е бил символ на власт и сила. Не случайно този, който се е раждал с рижа коса се е възприемал от келтите като представител на друг свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *