Келтски свят

Уигън (Wigan)

взето от:

http://www.mapnall.com/bg/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%A3%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D0%BD_1136814.html

Wigan town centre plans could get £16m windfall from Government fund |  Wigan Today
https://www.wigantoday.net/news/politics/council/wigan-town-centre-plans-could-get-ps16m-windfall-government-fund-3078314

Уигън (Wigan, правилен правопис по правилата за транскрипции Уиган) е град в северозападната част на област Голям Манчестър, Англия.

Той е административен и стопански център на едноименната община. Населението на града към 2001 г. е 81 203 жители, а цялата община има население от 306 800 жители. Разположен е на 26 km северозападно от областния център Манчестър Сити.

Гордост на града са 2 спортни клуба – футболният ФК Уигън Атлетик и отборът по ръгби „Уигън Уориърс“. И двата тима използват като база новопостроения през 1999 г. стадион DW Стейдиъм, известен и с името си JJB Стейдиъм до 2009 г.

Произходът на името е датиран към VII век, като вероятно е означавало „селище“. Съществува и предположение, че думата е с келтски произход и селището е кръстено на личност, казваща се Уигън. Името на града е записвано по различен начин в старите документи – „Wigan“ през 1199 г., „Wygayn“ през 1240 г. и „Wygan“ в множество други записки. Смята се, че първите хора, населявали района, са бриганти – древно келтско племе.

По време на Английската гражданска война от XVII век градът е на страната на роялистите. Джеймс Станли – седмият граф на Дарби, виден роялист, избира Уигън за базов лагер. Въпреки изградените укрепления обаче, градът е превзет от парламентарните сили на 1 април 1643 г.

През индустриалната революция Уигън се превръща в един от центровете на въгледобивната и текстилна промишленост от края на XVIII век. През 1790-те е построен каналът Лийдс-Ливърпул за превоз на суровини и стоки, където градът е сред главните спирки. През 1830-те Уигън е сред първите градове, свързани от железопътната мрежа на Британия. Изградени са линии от града към Престън, Манчестър Сити и Ливърпул.

От края на XIX век до средата на ХХ век, Уигън е доминиращ център в производството на памучен текстил. След края на Втората световна война, въгледобивната и памучна промишленост започват постепенно да замират. Последната текстилна фабрика от тази епоха е затворена през 1980 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *