Български автори,  Изкуство,  Символи,  Традиции

Ирландският посланик: Келтските и арменските кръстове си приличат

Джон Роуън е приятел на Пловдив, възхитен е от храм“Сурп Кеворк“

23.07.2013жг., от Екип Марица взето от:

https://www.marica.bg/index.php/plovdiv/gradat/irlandskiqt-poslanik-keltskite-i-armenskite-krastove-si-prilichat

Приликите между арменските и келтските кръстове провокираха ирландския посланик в България Джон Роуън да посети днес Арменската апостолическа църква в Пловдив. Заедно с дипломата дойдоха съпругата му, Майкъл Джаксън- архиепископ от Дъблин и епископ от Глендалоу и отец Патрик. След като делегацията присъства на литургия в храма „Сурп Кеворк”, Рупен Крикорян-председателя на Епархийския съвет на Арменската църква в България и Рупен Чавушян, член на съвета, показаха на гостите музея към църквата и църковната утвар .

Там се съхраняват частица от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, мощи на Йоан Кръстител и Николай Чудотворец, както и многобройни настолни и нагръдни кръстове, потири, ръкописни библии, требници, изключително ценни икони и много други предмети. Те са донесени от арменци, прокудени вследствие на геноцида в Турция през 1915 година. Гостите поднесоха цветя пред Каменния кръст(Хачкар) в двора на Арменския комплекс. Делегацията пристигна в Пловдив по покана на архимандрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на Епархията на Арменската апостолическа църква в България и арменския посланик Арсен Схоян.

Преди време имаше изложба, организирана от Ирландското посолство за кръстовете на Европа. Арменската църква в Пловдив показа 7 кръста.Интересното е, че нашите кръстове са много еднакви с келтските, при които има кръг, символизиращ слънцето.Това е стандартния ирландски кръст, тъй като келтите населяват Ирландия, Шотландия, Уелс и Бретон във Франция, каза Рупен Чавушян.Той се надява, че когато ирландски групи посещават България, ще идват и в храм”Сурп Кеворк”, за да видят приликата в различни символи на двата народа.

За първи път стъпвам в Арменската църква в Пловдив и съм възхитен, заяви пред „Марица” посланик Джон Роуън. Дойдохме лично да благодарим на арменската общност, затова че се включиха в изложбата. За нас техните кръстове са интересни, защото си приличат с келтските, музиката ни е еднаква, уточни дипломатът. Той се гордее, че е приятел на Пловдив и има много добри контакти с кмета Иван Тотев, както и с Музикалната академия, тъй като дъщеря му е музикант и свири на арфа.

Надявам се политиците да чуят хората, които протестират, беше лаконичен посланик Роуън , помолен да коментира политическата обстановка у нас.

Amazon.com: Celtic Cross Large Iron-On Patch Green Embroidered Relgious  Gaelic Irish Crucifix: Home & Kitchen
Ирландски келтски кръст /Sun-cross/ https://www.amazon.com/Celtic-Embroidered-Relgious-Gaelic-Crucifix/dp/B00C9EHGBG
https://www.seiyaku.com/images/cross/armenian-02-large.jpg
Арменски кръст /хачкар/ https://www.seiyaku.com/customs/crosses/armenian.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *