Традиции

Могъщият орден на тамплиерите

взето от:

https://sites.google.com/site/koisaricaritetamplieri/home/mogsiat-orden-na-tamplierite

Тамплиерите са оставили трайни следи в историята на човечеството. Много тайни на този орден и досега си остават неразгадани. И ето съвсем наскоро археолози откриха параклиса Роселин, принадлежал на семейство Клер. Възможно е именно там тамплиерите да са съхранили своите несметни съкровища, в числото на които са Свещеният Граал, Кръста Господен, безценни древни манускрипти.

За Граала първи споменава Роберт де Борон в своята книга още през XIII век. Това е чашата, от която Христос е пиел по време на Тайната вечеря и в която по-късно Йосиф събрал кръвта му. Граал също така означава вълшебен котел, за който се говори в келтските митове. В древните легенди за подвизите на крал Артур търсенето на Граала е свързано не толкова с желанието за забогатяване, колкото до стремежа към духовно съвършенство. Взимайки предвид това, може да се предположи какви тайни и загадки скрива зад стените си откритият замък.

Археологическите изследвания позволяват да се определи, че за последен път замъкът е дострояван по времето на кръстоносните походи. В подземията на замъка археолозите открили гробници с телата на рицари–пазители на съкровищата. Това навело учените на мисълта, че е възможно съкровищата на ордена, в това число и чашата Граал, да се съхраняват в специално построеният параклис. Стените на замъка са изпъстрени с магически символи, с разгадаването на които е възможно да се приближим към тайната на съкровищата на тамплиерите.

Официално орденът се наричал „Тайното рицарство на Христос и храма на Соломон“, но в средновековна Европа той е бил повече известен като „Орден на рицарите на храма“. Затова често самите рицари бивали наричани „храмовици“. Главната резиденция на ордена е била в Йерусалим, на същото място където се намирал храма на цар Соломон (оттук и названието тамплиери: tample на френски – „храм“). На печата на тамплиерите са изобразени два рицаря, яздещи един кон – което говори за бедност и братство. Белият плащ с червен осмоъгълен кръст се считал за символ на ордена.

Les templiers, la naissance du premier ordre militaire de l'Histoire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.