Традиции

Могъщият орден на тамплиерите

взето от:

https://sites.google.com/site/koisaricaritetamplieri/home/mogsiat-orden-na-tamplierite

Тамплиерите са оставили трайни следи в историята на човечеството. Много тайни на този орден и досега си остават неразгадани. И ето съвсем наскоро археолози откриха параклиса Роселин, принадлежал на семейство Клер. Възможно е именно там тамплиерите да са съхранили своите несметни съкровища, в числото на които са Свещеният Граал, Кръста Господен, безценни древни манускрипти.

За Граала първи споменава Роберт де Борон в своята книга още през XIII век. Това е чашата, от която Христос е пиел по време на Тайната вечеря и в която по-късно Йосиф събрал кръвта му. Граал също така означава вълшебен котел, за който се говори в келтските митове. В древните легенди за подвизите на крал Артур търсенето на Граала е свързано не толкова с желанието за забогатяване, колкото до стремежа към духовно съвършенство. Взимайки предвид това, може да се предположи какви тайни и загадки скрива зад стените си откритият замък.

Археологическите изследвания позволяват да се определи, че за последен път замъкът е дострояван по времето на кръстоносните походи. В подземията на замъка археолозите открили гробници с телата на рицари–пазители на съкровищата. Това навело учените на мисълта, че е възможно съкровищата на ордена, в това число и чашата Граал, да се съхраняват в специално построеният параклис. Стените на замъка са изпъстрени с магически символи, с разгадаването на които е възможно да се приближим към тайната на съкровищата на тамплиерите.

Официално орденът се наричал „Тайното рицарство на Христос и храма на Соломон“, но в средновековна Европа той е бил повече известен като „Орден на рицарите на храма“. Затова често самите рицари бивали наричани „храмовици“. Главната резиденция на ордена е била в Йерусалим, на същото място където се намирал храма на цар Соломон (оттук и названието тамплиери: tample на френски – „храм“). На печата на тамплиерите са изобразени два рицаря, яздещи един кон – което говори за бедност и братство. Белият плащ с червен осмоъгълен кръст се считал за символ на ордена.

Les templiers, la naissance du premier ordre militaire de l'Histoire

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *