Изкуство,  Келтски свят,  Символи,  Традиции

Келтските орнаменти: смисъл и символизъм

взето от:

https://bg.deborahnormansopranos.com/iskusstvo-i-razvlecheniya/51007-keltskie-uzory-znachenie-i-simvolizm.html

Всеки знае за културата на Гърция, Рим, Египет. Тези цивилизации са модел на изкуството и културата. Но на територията на Европа живели хора, чиито умения и наследство са просто невероятни. Те се наричали ​​келти.

Келтски модели стойност

Времето не ги пощадило: от някога могъщите хора останаха само сложните орнаменти, имената на картата и кръстовете на полетата на Ирландия.

Келтските модели, чието значение и днес не е разкрито, привличат окото, очароват и хипнотизират. Като ги погледнете, вие неволно започвате да вярвате, че тези странни линии на преплитане имат мистична сила. Подобно на други народи, орнаментите и символите на келтите отразяват вярванията им и възприятие за света.

Ако се вгледате в келтските символи, значението им вече няма да изглежда толкова огромна загадка. Всички линии нямат нито край, нито начало, както в представителствата на келтите не е имало край или начало на човешкия живот. В света всичко е взаимосвързано и преминава един в друг, по-малкото е винаги част от по-голямото. Келтите вярвали, че светът е своеобразно дърво, с което човекът трябва да се слее, след като е претърпял много раждания и прераждания. Когато човек избира своя символ, той избра съдбата си, затова има орнаменти, които носили късмет, здраве, щастие или любов.

смисъла на келтски модели

Линиите на орнаментите се свиват, обикалят и,пресичат пространство като гигантски лабиринт. Това е тайната на всички келтски модели. Тяхното послание е ясно – лабиринт, в който човек се скита, преди да стигне до реализацията на истината, т.е. преди да стигне до центъра на лабиринта.

Друг необичаен келтски символ е кръст, но не само от две пресичащи се линии, но с кръг. Той олицетворява хармонията на четирите елемента. Той символ на способността на човек да се саморазвива.

Келтите вярвали, че човек живее едновременно в истински и „отвъден“ свят. И символите на последния спомагат за живота в този свят, защото те могат да повлияят и да променят хода на събитията.

Друг известен символ е трискел. Първоначално той се изобразявал с три крака, излъчвани от един център, които олицетворяват хармонията на Огън, Въздух и Вода.

Келтски модели и тяхното значение

Много по-късно този орнамент се променил, и станал подобен на три спирали, които образуват триъгълник в центъра.

В келтските символи присъстват и животните. Например заекът имал двойно значение, като е символ на просперитет, любов, но и същевременно хитрост, находчивост и похот. Подобно на други народи, келтите смятали змиите за символ на магически тайни и изцеление. Еленът бил символ на прераждането и на Дървото на Живота, защото всяка пролет сменял рогата си.

Интересно е, че в келтската митологията се срещат дракони. Това е доста необичайно, тъй като този „звяр“ е споменаван главно в Китай и Япония. Драконите били част от келтските орнаменти. Значението на този символ е защита, мъдрост и способност да даде безсмъртие.

Келтските орнаменти поразяват с красотата и сложността на изпълнението и, според мен, винаги ще привличат вниманието на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *