Български автори,  Ритуали,  Традиции

Великден

април, 2014 г., от списание „Бела“, взето от:

Великден

Във Франция

църковните камбани мълчат от Светли четвъртък до Велика събота. Всички скърбят за смъртта на Исус. Камбаните зазвъняват в неделя – от радост, че Христос е възкръснал. Когато чуят празничния им звън, французите се прегръщат и целуват. Възрастните крият от децата шоколадови яйца. Когато децата ги намерят, ги хвърлят във въздуха. Губи този, чието яйце първо падне на земята.

В Швейцария
има толкова пасхални традиции, колкото и кантони.

В кантон Валис например на Разпети петък и до днес хората по селата си раздават хляб, сирене и вино. По-рано на този ден всички са ходели по улиците боси.

В Берн всички без изключение посрещат възкресението на Христос в неделя, в старата част на града. Там те си устройват боеве с шарени яйца – победител е онзи, чието яйце остане цяло.
Във френска Швейцария има обичай на Великден чешмите да се украсяват с гирлянди от пъстри яйца, цветни хартии, клонки и ленти. Рекордът за най-дълъг гирлянд от яйца (общо 8 000)  принадлежи на Бибербах.
Интересно е в неделята на Великден да се разходите из Оберлаузиц, между градовете Бауцен, Каменц и Хойерсверда – много е вероятно да срещнете лужишки Великденски рицари. В шествието вземат участие до 400 великолепно облечени мъже на коне, които носят църковни знамена, кръстове, а понякога и статуя на Исус.

В Испания

на почит пасхалните шествия: момчетата носят палмови клонки, а момичетата – палмови клонки, украсени със сладости. Свещениците благославят тези деца.
Най-известно е шествието в Севиля. Пред църквите в Палма де Майорка  в неделя се разиграват Страстите Христови. Най-страшно е тържеството във Вергес, селце до Жирона, където се танцува танцът на скелетите (мъжете се преобличат в страшни костюми и плашат минувачите).

В Италия
За Великден италианците традиционно пекат нещо като солена торта с варени яйца и спанак или „Палома ди Паскуа“ – пирог, който прилича на църковен купол.
По време на уличните нощни процесии на Разпети петък облечени в черно хора носят кръстове и осветяват пътя си със свещи. Цари мълчание. На Великден е прието цялото семейство да излезе на разходка (Pasquetta).

И днес в Италия, даже в най-малкото село, за Великден непременно се яде агнешко. Неаполитанците са му измислили специална гарнитура – печен артишок. Артишокът  се съчетава идеално с печеното агнешко или със задушените със сирене, грах и яйца агнешки бъбреци.

Във Франция
Французите сервират на масата омлет с бекон или друг колбас за Великден. Следва  ястие от месо (агнешко, но може и свинско). В Мец например сервират малко прасенце на грил. И до днес се пази рецептата за Пасхално агне (паскалина), приписвана на френския дипломат Талейран. Агнешки главички се фаршироват с черен дроб, бекон и билки и леко се запържват в масло. Поднасят се на кръгъл поднос заедно с агнешки крачета, сварени в бистър бульон; пържени агнешки момици, увити в бекон; крокети, приготвени от езика и мозъка на агнето, и кротони.

Другата рецепта за агнешко е включена в „Кулинарния речник“ на Александър Дюма. Шестмесечно агънце се фарширова с мляно агнешко месо, варени жълтъци, сухар и накълцани на дребно зелени подправки. Пълнежът се подправя с четири подправки – смлян бял пипер, мускатово орехче, джинджифил и канела. Фаршированото агне се поднася със зелен сос или с рагу от трюфели

В Гърция

боядисват яйца и ги пазят до събота вечерта. На вечерната литургия вярващите държат горящи бели свещи. Православната Пасха е най-важният религиозен празник в Гърция с масови процесии, на които хората също носят осветени в църквите свещи.
На неделната празнична трапеза се сервира традиционната супа от агнешки карантии, която се приготвя предварително в събота. Отваря се бутилка рицина – първото вино от миналогодишната реколта. Масово се организират пикници, на които се палят огньове и се пекат млади агнета.
Песните и гръцките танци не спират до сутринта и продължават през цялата Светла неделя. А великденската ваканция на гръцките ученици продължава цели 15 дни.

В Англия
съвременните традиции за празнуване на Великден са много весели, ярки и цветни. Празникът се смята за един от най-важните през годината. На сутринта в деня на Пасха в църквите текат религиозни служби. На този ден е прието хората да обличат нови дрехи, които символизират края на сезона на лошото време и настъпването на пролетта.

На служба се ходи с великденска кошница (Easter baskets), пълни с яйца, хляб и друга храна,  които трябва да бъдат осветени в църквата. В понеделник е прието децата по улиците да се даряват с бонбони и играчки.
Малчуганите с нетърпение чакат и неделята, когато се събуждат и виждат, че Великденският заек е оставил за тях кошница със сладкиши и е скрил яйцата, които те самите са боядисвали през седмицата. Малките тръгват да търсят яйцата из цялата къща. Организират се и специални състезания за търсене на яйца (Eggstravaganza) по паркове и ресторанти. Детето, което открие и събере най-много в кошницата си, получава награда.

В градчето Олни за Пасха си имат специфичен обичай – на Светли четвъртък  се организират надбягвания с тигани с палачинки (Pancake Thursday).

В Шотландия
навсякъде се палят великденски огньове. Този обичай е стигнал до шотландците от келтски времена, когато в по същото време келтите празнували настъпването на пролетта.

В Уелс
всяка година за Великден се провежда песенен конкурс Gymansa Ganu – църковни хорове от цялата страна се събират, за да ознаменуват празника.

В Ирландия
Разпети петък е много спокоен ден. Вярващите не хапват нищо почти през целия ден. В събота се палят стотици осветени в църквата свещи. В неделя се сервира супа от агнешко и зелен лук. На улиците се организират състезания по танци. Победителят получава пирог.
В някои ирландски градове има гротесков пасхален обичай:  символично погребение на херинга. Херингата се носи до гроба в знак, че строгият пост, в който тя е била основна храна, вече е приключил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *