Български автори,  История,  Келтски свят,  Ритуали

СТОУНХЕНДЖ

28.11.2020 г., от Мондел Травел, взето от:

https://www.mondel-travel.com/blog/stounhendzh-%E2%80%93-zagadka-i-ocharovanie!-predlagame-vi-da-posetite-tozi-fenomen-s-nashata-programa-obikolka-na-cyala-velikob/8

СТОУНХЕНДЖ – загадка и очарование! Предлагаме ви да посетите този феномен с нашата програма „Обиколка на цяла Великобритания“ през юли 2021 г.!

СТОУНХЕНДЖ – загадка и очарование! Предлагаме ви да посетите този феномен с нашата програма "Обиколка на цяла Великобритания" през юли 2021 г.!

СТОУНХЕНДЖ – загадка и очарование! Неясната функция на световноизвестните каменни пръстени (около 3000-1000 г. пр. Хр.)

Стоунхендж – всяка година култовото място посещават повече от 700 000 туристи. Въпреки продължаващите изследвания Стоунхендж е и ще остане загадка. От векове се обсъждат различни теории, обясняващи кръговете от менхири в Стоунхендж.  Всяка конструкция с произход, заровен дълбоко в непозната за нас история, е покана за изледване на загадъчното. На 120 км западно от Лондон, върху открит насип с диаметър почти 100 м, се извисява този мегалитен монумент на почти 5000 години, построен преди повече от две хилядолетия преди новата ера.

Ореол на загадъчност обвива построяването и предназначението му. След основните разкопки е установено, че комплексът Стоунхендж обхваща общо осем пръстена: четири каменни – два от дялан камък, два от недялани сини камъни, по-големият, от които с концентричен, а по-малкият е по-скоро с форма на подкова.

Днес е известно, че техниката за теглене, използвана от примитивните цивилизации преди бронзовата епоха, била интелигентен и ефикасен начин за построяване на подобни конструкции, като се абстрахиране от схващането, че в основата на съществуването им стоят магически представи. През по-голямата част от Средновековието се популязира легендата, че монументът е създаден от друиди – жреци на келтските племена – като храм, предназачен за ритуали и призоваване на боговете на природата.

Но през XVII в. били предложени и други версии за обяснение на тази загадка. Римокатолическата и англиканската църква разглеждали мегалитните котструкции с подозрение, твърдейки, че са храмове за подхранване на вещерство и сатанински култове.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *