Български автори,  История,  Келтски свят

Мистичната Ирландия

г., публикувано от Туристическа агенция „Бохемия“ ЕООД, взето от:

Република Ирландия се намира в Северозападна Европа и заема по-голямата част от остров Ирландия с площ от 70 хил. кв. км. Населението ѝ е предимно с келтски произход и наброява 4,5 млн. жители. Тази малка държава има един от най-високите нива на жизнен стандарт в света.

Ирландия
Ирландия

Националният празник на Ирландия е 17 март. С него се отбелязва приемането на християнството в страната и е посветен на патрона на Ирландия – свети Патрик. Тържествата в деня на светеца обикновено включват паради и фестивали, носенето на зелени дрехи, зелени панделки или детелини.

Според легендата Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на невярващите ирландци, затова носенето на детелини се е превърнало в задължителен елемент от празненствата.

Легендите за феи и елфи оживяват

Ирландия е популярна с богатството си от митове и легенди за вълшебни създания – гноми, леприкони, великани и др.

Една от уникалните природни местности в Северна Ирландия е наречена „Пътят на великаните“. Местността наподобява „път“ от толкова правилни по форма каменни колони, че все едно сътворени от човешката ръка, а в действителност са творение на природата. Тези колони наброяват 37 000. Обектът е включен в Списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Според легендата „пътят“ е създаден за тепих на двама великани в древността, които не се разбирали помежду си.

Младежката столицата на Европа

Столицата на Ирландия е Дъблин. Той е и най-големият град в страната, в който живеят около една четвърт от населението й. Тук има множество забележителности и паметници, като разликата във възрастта им наброява стотици година.

Най-старата забележителност е Дъблинският замък, построен в началото на 13 век като отбранително съоръжение. А най-новият паметник е Дъблинската игла – метален паметник във формата на игла с височина 120 м. Също така тук се намира най-старият ирландски университет „Тринити колидж“.

Дъблин, Ирландия
Дъблин, Ирландия

Дъблин е идеалното място за пешеходна разходка. Тук има много градини и паркове, като най-популярното място за почивка от местното население е парк „Сейнт Стивънс Грийн“.

Населението на Дъблин е със средна възраст 27 години, затова много често градът е наричан „младежката столицата на Европа“.

На чаша „Бушмилс“ с лед

На 3 км от „Пътя на великаните“ се намира дестилерията „Олд Бушмилс“ в малкото ирландско градче Бушмилс. Марката уиски е една от най-популярните и качествени в света. Дестилерията е отворена за посетители всеки ден, така най-запалените фенове на ирландската напитка ще успеят да разберат интересни тънкости, използвани при приготвянето ѝ.

Биха могли да разгледат различни помещения от фабриката, да станат свидетели на основните етапи на производство, да дегустират и да си закупят продукцията, която най-много им е допаднала.

Bushmills с лед, Ирландия
Дестилерия Bushmills, Ирландия

Жителите на Бушмилс са около 2000 души. Те са изключително горди с факта, че градът е родното място на най-старата фабрика за уиски. В същото време те са и много религиозни – на малката територия на градчето има цели шест църкви.

Хотелите тук привличат с автентичен средновековен интериор, но в същото време стаите за гости са оборудван със съвременни удобства.

Ирландия омайва със своята мистичност, красива природа и богато разнообразие от интересни места за посещение. Ако искате да се потопите във вълшебния свят на митовете и легендите за причудливи създания, това е вашето място.

Повече информация за Ирландия, може да получите на: goo.gl/bjoudH

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *