История,  Келтски свят

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА ОРКНИ: ДРЕВНИ КЕЛТСКИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

03.04.2021г., взето от:

https://agromassidayu.com/dostoprimechatelnosti-orknejskih-ostrovov-drevnie-pamyatniki-keltskoj-kulturi-view-668292

Окни е архипелаг в северната част на Шотландия, състоящ се от 70 острова. Известен с многото си неолитни паметници и гробници на келтски племена. Туристите също са привлечени от скалистия бряг на островите и уникалната флора и фауна.

ИСТОРИЯ НА ОСТРОВА

Започвайки от каменната ера, територията на Оркни е обитавана от хора, наричащи себе си Пикти. Първите писмени сведения за селища в тази част на Шотландия са датирани от I век пр.н.е. – времето на римските завоевания на Британските острови.

През ІХ век Оркнейските били колонизирани от викинги, които пристигнали на острови от далечна Норвегия. Те през 995 г. донесли на жителите на островите християнската вяра.

Image

През 1468 г. островите са прехвърлени като зестра на шотландския крал Яков III. Впоследствие Норвегия многократно се опитвала да ги изкупи обратно, но опитите им били неуспешни. По-късно, през 17-ти век, Оркни, заедно с Шотландия, става част от Великобритания, което е валидно и до днес.

Торфената промишленост винаги процъфтявала на Оркнейските острови. Има и няколко фабрики, произвеждащи шотландско уиски. През 20 век на островите била разположена военноморска база, която е била премахната след Втората световна война.

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО ОРКНИ?

Оркнейските острови са отдалечени от цивилизования свят, но стигането до тях е лесно. Можете да летите до най-големия град в архипелага Киркуол със самолет. Полети от летищата в Единбург, Инвърнес, Лондон и Бирмингам до островите има почти всеки ден.

Може да ползвате и ферибота между Инвърнес и Киркуол. Пътуването отнема приблизително 3 часа. От Единбург до Инвърнес може да се стигне с автобуси, чийто график е съобразен с разписанието на ферибота. Преди пътуването трябва предварително за резервирате билетите няколко дни преди датата. През лятото, особено през юли и август, фериботите могат да бъдат препълнени. Островите Южни Оркни са свързани с централната част по магистрали.

ГРОБНИЦА НА ОРЛИТЕ

Гробницата на орлите се намира северозападно от Киркуол на остров Материк, близо до селището Ийстбистър. Представлява древна камерна гробница от епохата на неолита. Намира се в скала. Според археолозите има най-малко 15 000 човешки останки и приблизително 700 останки на птици. Според легендата тук погребенията са се правели от векове. Местните жители ловят орли и ги жертват на богинята на смъртта.

Image

Погребението е открито през 1958 г. от шотландски археолози, а основните разкопки бяха извършени през 70-те години. Сега Гробницата на Орлите е отворена за туристи, тук редовно се провеждат обиколки.

КАТЕДРАЛАТА СВЕТИ МАГНУС

Забележителностите на Оркнейските острови са не само археологически обекти, но и архитектурни шедьоври. Една от тях е катедралата Свети Магнус в Киркуол, най-северната църква във Великобритания.

Храмът е построен през XII век от норвежците, обитавали архипелага. Той получи името си в чест на св. Магнус – син на норвежкия цар, който стана известен със своята кротост и благочестие. Мощите му все още се съхраняват в храма.

Image

Катедралата е древен паметник на норманската архитектура. Изградена е от червен пясъчник в романски стил. На нейната територия има и древно католическо гробище. Недалеч от храма са руините на епископски замък, тук са останките на древен замък от графове, управлявали някога архипелага.

Под катедралата се намират множество подземия, които някога са служили като затвор. Катедралата е част от туристическите маршрути, които също включват и руините, разположени наблизо.

СКАРА БРЕЙ

Скара Брей е уникално неолитично селище, което е почти напълно запазено и до днес. Археолозите смятат, че селото е съществувало 600 години между 3100 и 2500 г. пр.н.е. д. Смята се, че то, подобно на Помпей, е била унищожена в резултат на природно бедствие, което е скрило селището от очите на хората.

Скара Брей е открита случайно през 1850 г. след силна буря. Първоначално археолозите не са успели да определят епохата и културата на селището, смятайки го за викингско село. По-късно, при разкопките от 1926 г. се оказа, че Скара-Брей е един от най-старите паметници на човешката култура.

Image

Селището се състои от 10 заоблени къщи, вкопани в земята, за да се предпазят от студа. Всяка от тях е оборудвана с укрепени врати, както и примитивна канализация.

Смята се, че Скара-Брей е родното място на модерните тоалетни. Жителите са яли морски дарове: риба, миди и стриди. Те бяха умели зидари. Някои къщи запазили елементи за декорация: мъниста, колиета, пръстени с орнаменти на езици, непознати на науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *