Български автори,  Изкуство,  История,  Символи

10 удивителни съвпадения на древните цивилизации

05.03.2016г., взето от:

https://astrofenomen.com/10-%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B8/

wu-sJQJCLbY

На нашата планета има множество следи от миналото, чиято тайна така и не е разгадана. Но най-удивителното е, че в различни части на Земята са открити напълно еднакви съоръжения или артефакти и сходството между тях не се поддава на никакво обяснение. Предлагаме ви 10 от най-удивителните подобни съвпадения…

ДРЕВНИ МЕТАЛНИ СКОБИ

Древните метални скоби, открити в мегалити, храмове и други доисторически паметници, са една от най-големите неразкрити тайни на миналото. По-скоро, става дума не за самите скоби, тъй като почти всички те отдавна са се разрушили, а за техните следи, останали в камъка.

Учените си блъскат главите защо строителите са поставяли тези метални скоби във вътрешността на огромните каменни монолити. Някои предполагат, че са използвани за ритуални цели. Други изследователи смятат, че металните скоби са служели за стягане на блоковете, които всъщност са отлети от някакъв древен бетон, чийто състав е неизвестен.

Но още по-удивителното е, че съвършено еднакви загадъчни технологии са използвани преди хиляди години в Египет, Перу, Камбоджа и други страни на хиляди километри една от друга. Да не забравяме, че Америка е открита съвсем неотдавна според историческите мерки и се смята, че тя не е била свързана с Евразия. Но и на двата материка в Западното полукълбо има точно същите следи от скоби в мегалитите като например в Италия или Иран…

WXxymaZV4Ks

ПИРАМИДИ

Когато чуят думата „пирамида”, повечето хора си представят Египет. Но пирамиди са строени по целия свят. При това напоследък са открити нови подобни постройки дори в центъра на Европа.

Това, което някога е възприемано за планина с правилна форма, се оказва изкуствено създадено съоръжение. Любопитното е, че ако се вярва на средновековни рисунки, на Земята в онези времена има много повече пирамиди, разрушени и раздробени по-късно.

Все още не е известно защо всъщност са изградени тези пирамиди. Смята се, че са били гробници, но далеч не във всяка пирамида има погребения. Може би египтяните просто са се възползвали от построените от някого пирамиди, за да погребват в тях фараоните и жреците. Предизвиква удивление и фактът, че пирамидите са ориентирани по посоките на света и по звездите.

26YdriapI_M

ДОЛМЕНИ

Долмените са каменни съоръжения, състоящи се от два или повече вертикални камъка, поддържащи голям плосък хоризонтален камък. Вероятно са използвани с ритуална цел.

Долмените са още един пример за удивителното сходство на древните цивилизации, тъй като съвършено идентични съоръжения се намират в Индия, Испания или Корея. Очевидно, древните традиции са били еднакви в различните култури независимо от огромните разстояния, които ги разделят.

LcxvKJc0nwc

ТАЙНСТВЕНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА РЪЦЕ

Изображения на ръце има в древната наскална живопис в много страни по света. Направени са по различни методи – отпечатъци на оцветена ръка върху скала, очертани с контур ръце и т.н. При това върху скалите се срещат изображения на различни ръце – на мъже и жени, на старци и деца.

В наши дни аналогични изображения са много популярни при авангардните художници и при оформянето на интериори.

LNzvc6haQyM

СИМВОЛИ НА СВАСТИКАТА

В наше време свастиката се асоциира с нацистка Германия и това е много тежък символ, предизвикващ неприятни чувства. Но всъщност става дума за древен образ, чиито корени са в дълбокото минало – символът на свастиката широко е използван в индуизма например.

Свастики са открити в древни развалини из цяла Европа. Всички европейски култури – етруски, гърци, римляни, гали, келти, славяни и т.н., са използвали свастиката, при това като символ на щастие, успех и на Слънцето.

iY3d2I8hW5c

СФИНКСОВЕ

Сфинксовете изиграват важна роля в древния свят, съдейки по многобройните скулптури и изображения. Сфинксът е загадъчно същество, идол с човешка глава и тяло на лъв – един от най-важните символи в историята на човечеството. Той е пазител на знанията, светините и тайните на живота, символ на загадки и интриги.

Най-старият сфинкс е открит в Турция. Доказано е, че е създаден през 9500 г.пр.н.е. Египетските и вавилонските сфинксове охраняват свещени гробници и религиозни храмове. Интересното е, че многобройни изображения на сфинксове са запазени и в Индия и Китай.

nn3oEWbneXk

ДРЕВНИ БОЖЕСТВА С ИЗПЛЕЗЕН ЕЗИК

Изображения на изплезени богове има по целия свят. Какво означава този символ? Днес в някои страни това е знак за уважение, в други части на света – застрашителен жест, обозначаващ сила и ярост. Не е известно какво е означавал изплезеният език някога и защо този образ се използва в напълно различни култури.

wu-sJQJCLbY

СИМВОЛЪТ НА ШИШАРКАТА

Изключително древни изображения на шишарки са открити по целия свят. Това е един от най-загадъчните символи, използвани в изкуството. При това е открит в различни култури – при индонезийци, вавилонци, египтяни, гърци, римляни. Символът на шишарката се използва и в християнството.

Прилага се и в езотеричните течения като масонство, теософия и гностицизъм. Обикновено шишарката обозначава символ на духовно просветление. Символизира още „третото око”, таен орган на човека, може би пинеалната жлеза, разположена в мозъка.

zk7xyXv-qIo

ЖРЕЦИ

Свещениците и жреците играят много важна роля в живота на отминалите епохи и ги е имало още от най-древни времена. Те са пазители на мъдрост и власт, извършват различни религиозни обреди – жертвоприношения или умилостивяване на божествата.

Удивителното е, че много обреди по света си приличат, както и принасяните на боговете жертви – например убити животни. Защо хората в различни части на света практикуват напълно еднакви обреди и ритуали?

Fd_C2ugRtZo

ИЗОБРАЖЕНИЯ НА СПИРАЛА

Спиралата се среща във всяка древна култура по света. Остава загадката защо преди хилядолетия толкова активно е използван този знак, и то по цялата планета. Това е най-старият символ, който и до днес е актуален в духовните практики – символизира растежа и еволюцията.

Спиралата често е образ на богиня, утроба, плодородие и енергия на жизнената сила. Доказано е научно, че по спирала върви развитието на човека, животните, растенията и много процеси, извършващи се на планетата. Освен това нашата галактика има формата на спирала. Как хората биха могли да знаят всичко това в дълбока древност?…

ON-aXIydqok

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *