Български автори,  История,  Келтски свят,  Традиции

Колумба: Първият мисионер на Шотландия

Духовни хроники

взето от: https://3-16.bg/kolumba-parviat-misioner-na-shotlandia/

Трети епизод на поредицата произход

Служител с мащабна визия

В своята книга „Възпитание“ Елън Уайт пише: „С подобна армия от служители, каквато представляват нашите младежи правилно обучени и изпълнени със сила, колко скоро вестта за един разпънат, възкръснал и скоро идващ Спасител може да бъде занесена до целия свят!“

Тази визия е всеобхватна и акцентира не просто върху броя служители, от които има нужда, но и върху тяхното качество. Божието дело се нуждае не само от армия млади служители. То се нуждае от правилно обучени хора, за да може да бъде извършена належащата работа.

Колумба е човек, който има подобна визия – за армия служители, правилно обучени, които да занесат вестта за разпънатия и възкръснал Спасител, на Британските острови и отвъд тях, като достигнат до континентална Европа.

Това е сериозна задача, особено сред групи от народи, които всъщност са враждуващи политеистични племена. Но Колумба решава да се захване със задачата и я завършва за времето на краткия си живот от 75 години. Наследство му може да бъде открито в живота на хилядите мъже и жени езичници, които приемат Исус за свой Спасител и Цар.

Друг аспект от наследството на Колумба откриваме в интереса, който има към това да инвестира в живота на безброй млади хора. Той не само им помага да развият необходимите житейски умения за оцеляване и успех като мисионери в неизследвани територии сред езически племена. Но още ги вдъхновява за желанието да имат по-дълбока и по-истинска връзка с Исус.

Колумба разбира кои са ключовите съставки на истинското християнско ученичество. А именно – живот на себеотрицание и следване на Исус, както и посвещение в усилията да се увеличи броя на вярващите. Както е записано от апостол Павел във Второто му послание до Тимотей: „И каквото си чул от мене при много свидетели, това предай на верни човеци, които да са способни и други да научат“ (2Тимотей 2:2).

Ранни години и образование

Колумба е роден в Донегал в Ирландия през 521 г. сл.Хр., като родителите му били от кралско потекло. Някои източници посочват, че той е един от наследниците на трона в Ирландия, но избира да се откаже от тази претенция, за да служи на Бога.

При раждането Колумба получава две имена: Грим-Тан, което означава Вълк и Колъм, което означава гълъб. Неговата работа по-късно през живота му като мисионер на евангелието довежда до по-честата употреба на второто име, Колъм. Той получава образованието си под ръководството на някои от най-известните възпитатели и религиозни водачи по онова време.

Твърди се, че Финан от Клонард оставя много дълбоки следи в живота му. Учи го да поставя авторитета на Писанието над всеки друг авторитет и като основа на всяка образователна цел. Колумба е брилянтен учен. Той овладява разнообразни дисциплини, които му служат добре в неговите мисионерски усилия през целия му живот.

Служене в Ирландия

Когато е на 35 годишна възраст, изгражда църквата в град Дери и основава там училище. В продължение на 7 години я използва като отправна точка за организирането на 300 църкви, като около 100 от тях са и центрове за обучение на мисионери.

Колумба има възможност да се заеме с всякакви неща, които би пожелал да прави. Той е достатъчно умен и със силни социални връзки, за да има успех. Но избира да посвети напълно живота си на Божието дело. Длъжни сме да се запитаме: какво в Исус кара Колумба да направи този избор? Какво в истината го привлича толкова много? Истината има ли подобно влияние и върху нас?

Колумба е фокусиран, решителен, трудолюбив, физически силен и с пъргав ум. Докато е в Дери той започва да проповядва, да преподава, да лекува болните и да раздава социална справедливост в полза на бедните.

Във време, когато Ирландия представлява общност от воюващи кланове, да пътува надлъж и нашир по острова, съобразявайки се с политическите вълнения, не е лесна работа. Но Колумба получава уважение от различните главатари на кланове до такава степен, че може да прави това безопасно.

За него се твърди, че преписва 300 копия на Новия завет на ръка. Освен това е надарен поет и автор на химни.

Защо избира Шотландия?

След като работи седем години в Ирландия, той се насочва към евангелизирането на Шотландия и историята потвърждава влиянието, което има сред народите на острова, като му дава името „Апостол на пиктите“. Защо избира Шотландия? Могат да бъдат посочени три главни причини:

Голяма част от острова, особено територията заемана от племето на пиктите, все още е езическа, което означава, че представлявала голямо, недокоснато мисионско поле.

50 години по-рано неговите сънародници и далечни роднини от клана Далриадик завземат част от западната област от страната. Тази връзка е от голяма полза при организирането на логистичните усилия за евангелизирането на страната.

Той предвижда, че неговите мисионски усилия в Шотландия ще могат да имат по-широк обхват, като достигнат до Англия, Ирландия, Уелс и дори до континента.

Начало на работата в Шотландия

Заедно с 200 сътрудници Колумба напуска град Дери и акостира в Мъл Бей на бреговете на остров Айона през 563 г. сл.Хр. Айона се намира до границите на галското кралство Далриада, а лорд на Мъл Бей е един от роднините на Колумба, който му предлага собствеността на острова, при неговото пристигане.

Айона е пионерска мисионска станция, където всичко, от сгради до реколти, е изградено от Колумба и неговите съратници от нулата. Тези мъже са обикновени, смирени и трудолюбиви и приемайки предизвикателството пред себе си, изграждат една ефикасна, целеустремена и успешна мисионска станция на острова.

Ясно разбират делото, което Бог ги призовава да извършват и не допускат нищо да ги отклони от него, като работят за постигането на тази цел. Това им дава силата да постигнат всичко, с което се захващат.

Междувременно, Колумба не само наглежда утвърждаването на мисията в Айона, но също така успява в свободното си време да евангелизира съседния остров Мъл. Съдейства за обръщането на мнозина, които живеят там.

Училището в Айона

Учебната програма в Айона представлява комбинация от физически труд и обучение от книги. Студентите прекарват голяма част от времето си навън. Обработват декари земя и подготвят овощни и зеленчукови градини за прясна продукция. Те се грижат за животни, жънат житото и извършват друга физическа работа като едно допълнение към учението.

Тяхната учебна програма се фокусира върху гръцка и латинска литература и върху различните разклонения на науката като се отделя време за молитва и пеене, но над всичко друго, централният фокус на образованието им е изучаването на Библията.

Студентите научават наизуст голяма част от Библията и я преписват на ръка. В много отношения Айона не е манастир, а мисионски институт за обучение, който изпраща работници на Христос до всички части на Британските острови и Европа. Така създава много други образователни аванпостове на християнството.

Те не възприемат някаква система на йерархично лидерство, а ръководителят на всеки образователен център е отговорен за оперирането и управлението на този център и всеки един от тях се обръща към другите за подкрепа и отчет.

Колумба прекарва 34 години на остров Айона и умира тихо и скромно на 9 юни 597 г. сл.Хр. Наследникът му е един от най-способните му ученици, Байтън. Той продължава онова, което Колумба започва и предава на тези след себе си. Чрез Божията благодат вижда обръщането на мнозина в Шотландия.

Най-трайното наследство, оставено от Колумба, е неговата визия за създаване на армия от работници, които да занесат благовестието на евангелието там, където Бог ги призовава. Той не само завършва тази мисия, но и я предава като наследство на обучените от него. По този начин много години след смъртта си осигурява последващо разпространение на истината на Британските острови.

Колумба не обучава последователите си да приемат просто живот на „уважавана традиция и християнска изповед, но лишен от жертвоготовността на Христос“. По този повод Елън Уайт пише следното в книгата „Възпитание“: „Тези, които отхвърлят привилегията на общуването с Христос чрез служене, отхвърлят единственото обучение, което подготвя за участие с Него в Неговата слава“.

Можем да размишляваме сериозно върху уроците, които Колумба ни е оставил и разбира се, да следваме неговия пример.

Гледайте видеото по темата:
https://hopetv.bg/смелото-сърце-на-шотландия/

Може да научите повече за поредицата „Произход“ и за създателите ѝ на техния уебсайт на английски език: https://www.lineagejourney.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *