Изкуство,  История,  Символи,  Традиции

КЕЛТИ И СЛАВЯНИ

Фотогалерия с примери на келтското и славянско изкуство, които удивително си приличат.

03.12.2010г., автор: dona,  от „Народная культура – Human Native Home,  взето от

https://www.hnh.ru/culture/2010-12-03-8

превод от руски: Сурен Исраилян, 21.03.2021г.

Уважаеми приятели ! Научих нещо ново от тази статия – за близостта на културите на славяните и келтите. Има много научни статии по този въпрос, препоръчвам руския автор С.В.Цветков, ако искате да прочетете повече по темата.

Келтите са били интересен народ. Според свидетелствата на древните автори, те са били предприемчиви, прочути със доблест за времето си, но и непоследователни, отворени за всичко ново и оказали вляние през последното хилядолетие пр.н.е. върху развитието на значителната част от Европа. Те са подкопали могъществото на римската държава и дали на чешките земи историческо име Бохемия.

Писменните източници и археологическите изследвания от цяла Европа помагат за всестранно възстановяване на техната интересна история, като се започне от княжески центрове от VI и V век пр. н. е., след това периода на опустошителни нападения в Южна и Средна Европа чак до окончателното й формиране в края на последното столетие пр.н.е. и, накрая, с периода на изграждане на стратегически и производствени центрове, не приличащи на обикновени градове.

Археологическите находки и източници дават пъстра картина на келтското общество, в което заедно с класата на професионалните воини голяма роля играели певци-бардове, жреци и предсказатели и особенно загадъчното съсловие на друидите.

Келтите са били големи майстори на фортификационни съоръжения и умеели да изграждат защитни прегради, както в рамките един дом, така и за цяло селище. Келтският град и крепост в Бибракта (Франция) имал площ 135 хектара, докато древната Троя заемала само 2 хектара.

Келтското културно наследство.

А това е изкуството на славяните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *